Tvärtomtänk och påverkan


Tvärtomtänk och påverkan 1Det finns en del s.k. tvärtomtänk i världen, en hel portfölj av åsikter vars sanningshalt kan ifrågasättas; låt oss börja med några exempel:

Oavsett vad vi tycker om Donald Trumps personlighet, verkar han arbeta för USA:s bästa, och hans politiska förslag kan förmodligen få landet på fötter. Under hans förra mandatperiod startades inga krig, och landets ekonomi förbättrades. Inte så illa om vi jämför med andra presidenter. Ändå utmålas han som en usel ledare av flertalet medier.

Teorierna om den globala uppvärmningen bygger på olika hypoteser som är beroende av varandra. Att komma överens om hur man ska mäta medeltemperaturen på hela planeten är en utmaning, liksom att bestämma vilka tekniker och mätpunkter som ska användas, hur man ska förena mätningar med historiska och förhistoriska data, över vilka tidsspann och kopplingen till mänskliga utsläpp av växthusgaser. Den globala uppvärmningen presenteras ofta som en hård sanning och används som skrämselpropaganda i media, liksom som en anledning att höja skatterna och bygga om våra samhällen.

Den militära organisationen NATO sprider demokrati genom att värva allt fler länder, samt omringa länder som inte ingår. NATO:s agerande beskrivs som korrekt och rättskaffens enligt västerländsk demokratisk tradition. Dess största och styrande medlemsland har startat fler krig de senaste 80 åren än någon annan nation. NATO och dess medlemmar beskrivs som en fredsorganisation.

Vaccinet mot covid-19 hindrade inte den vaccinerade från att bli smittad, inte ens när vaccinet togs flera gånger. Dessutom finns det ett antal dokumenterade biverkningar. Trots detta beskrivs läkemedlet mestadels i positiva ordalag och användningen rekommenderas i många länder.

Vita män och det så kallade patriarkatet anses vara något som hindrar kvinnor och minoriteter från att förverkliga sig själva. Allmän rösträtt, där kvinnor fick rösta, infördes för över 100 år sedan i många västerländska samhällen. Sedan dess har antalet kvinnor ökat markant inom statsförvaltning, akademier och media. De har ökat i så stor omfattning att vi numera istället kan prata om ett matriarkat, dvs. ett samhälle styrt av kvinnor. Trots detta fortsätter idén om vita män och patriarkatet att spridas i media.

Det finns förstås mycket mer. Tvärtomtänkandet och dess påverkanskampanjer är starka. Många medborgare blir härigenom förda bakom ljuset och lurade att inta en ståndpunkt som beskrivs som självklar, när det egentligen finns en del frågetecken. Vad syftet med allt detta är kan förstås diskuteras. Givetvis menar somliga att det handlar om en avsiktlig plan som i slutänden gynnar dess upphovsmän; andra menar att det är många olyckliga omständigheter och låsningar som gett upphov till dagens situation. Att de inte nödvändigtvis hör ihop, utan utgör slagg och restprodukter i ett allt mer konservativt, hämmat och bakåtsträvande samhälle.

 


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.