Kriget mot narkotikan – ett enormt misslyckande


Reasonbloggen Hit & Run skriver intressant om myndigheternas krig mot narkotikan. Den har kostat enorma summor och kantats av blod död och elände, ändå blir droger allt billigare och lättare att få tag på.

Märkligt nog hade jag en diskussion om just detta med min fru och några vänner. Vi tyckte alla att världen trots allt blivit lite drogliberalare, utan att egentligen ta ställning till om det är bra eller dåligt.

Drogdebatten är påfrestande, droger skrämmer skiten ur oss vanliga hederliga Svenssons. De flesta får något irriterat i blicken när frågan kommer upp på tal. Flertalet förkastar bruket av tyngre droger, däremot är vi splittrade i hur riksdag och regering ska hantera frågan. Borde droger legaliseras, eller möjligen regleras, eller är det bra som vi har det idag – ett enormt slöseri med skattebetalarnas pengar till ingen nytta?

Utrymmet och tiden räcker ej för att dra alla argument för och emot, men det som verkligen skrämmer mig är kanske inte just drogerna i sig själva, utan organisationerna som producerar och marknadsför narkotikan.

Vi pratar om en enorm marknad där miljarder dollar omsätts, och om människor som tjänar astronomiska summor. Och de befinner sig utanför lagen, i anonymitetens töcken. Vi vet inte vilka de är, vilka syften eller drivkrafter de har.

Däremot vet vi att ett människoliv inte är värt mycket i dessa kretsar, och att alla kan köpas för pengar. Hur tror ni annars att narkotikan VÄLLER in i landet? De enorma mängder som numera saluförs har knappast smugglats in via någons arsle eller ett litet lönnfack i bilen. Nej, lastbilarna kör förmodligen rätt in, precis som med vilka andra varor som helst. Och givetvis får någon eller några betalt för besväret.

Och dessa organisationer växer för var dag som går, blir större och starkare. Förmodligen investerar de sina pengar i det legala näringslivet, och tentaklerna sprids allt vidare ut över samhällskroppen. Tillslut vet vi inte vem som är köpt och vem som inte är det.

Detta skrämmer mig. Inte drogerna.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, droger


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.