Nerdrum oskyldig?


Den internationellt erkände konstnären Odd Nerdrum – som gjort sig känd för att gå mot strömmen och hellre inspireras av Rembrandt än av modern konst – blev häromåret dömd till fängelse för skattebrott.

Han har hela tiden hävdat sin oskuld, och nu verkar det som om han får rätt; en norsk tidning har forskat i saken och allt verkar visst vara i sin ordning. Skatten var när allt kommer omkring betald.

Är det här ett exempel på en man som inte är intresserad av skatter och ekonomi, utan blott sin konst? Och har den norska statsmakten statuerat ett exempel, när andra länder anser att konstnärer t o m ska vara skattebefriade?

Vi ser också ett exempel på hur övermakten med lätthet kan fördärva en människas liv och karriär.

Därför är det otroligt VIKTIGT med ett välfungerande rättsväsende, och ett parlament som kontrolleras av en konstitutionsdomstol, och andra kraftfulla instanser som kan döma politiker och byråkrater när de missköter sig.

Politiker ska INTE kunna skapa lagar och förordningar som gynnar dem, och befriar dem från allt ansvar – så som det tyvärr ser ut idag, inte bara i Sverige utan över större delen av världen.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om brott, skatt, demokrati, Odd Nerdrum, konst

 


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.