Kommer samhället att gå tillbaka till det normala?


Kommer samhället att gå tillbaka till det normala? 1Ny teknik används av många länder för att hålla koll på folket under coronakarantänen.  Mobiltelefoner nyttjas för att registrera medborgarna och lokalisera dem. De otaliga övervakningskamerorna har fått nya uppgifter, att identifiera de som bryter mot karantänen. Och statschefer och politiker över hela världen har gett sig själva extraordinära rättigheter, där undantagstillstånden tillåter dem att göra nästan vad de vill, i virussmittans namn.

Kommer samhället någonsin att gå tillbaka till det normala? Är våra politiker egentligen bara ett gäng makthungriga galningar som tålmodigt väntat på det här tillfället? Kommer deras undantagslagar att helt eller delvis vara kvar även när epidemin lagt sig? Det är ju så här diktaturer skapas; ledaren skyller ofta på kriser och yttre hot, och tilldelas mer makt för att lösa problemen. Är det här början på det fria västerlandets nedgång och hastiga fall?

Jag ser med viss förskräckelse på hur politikerna tävlar om vilka som kan vara värst, vad gäller att hindra befolkningen från att lämna hemmen. Det finns ingen ände på pappersexercisen och böterna som väntar på de som är ute i felaktiga eller olovliga ärenden. Dessutom är det vanligt att reglerna ändras från dag till dag. Situationen kan lätt utveckla sig till en mardröm.

Det är sagt att karantänen i de flesta Europeiska länder kommer att pågå fram till mitten av april. Sen måste vi ut i samhället och tillbaka till våra jobb, annars har vi snart inga jobb kvar, och världen som vi känner den kommer inte att finnas kvar.

Vi kommer att se rader med stängda affärer, företag i konkurs och massarbetslöshet. Och givetvis finns alltid risken för social oro. Många oroar sig för hur det kommer att gå ute i förorterna, när majoritetssamhället inte längre har råd att försörja de asylsökande och deras anhöriga.

Karantänen var en stor chanstagning, där vi satsade hela vår ekonomi på en osäker pokerhand. Våra experter utgår ifrån att det värsta sjukdomsutbrottet kan planas ut över tid, och att viruset kanske (förhoppningsvis) försvinner i vårsolen. Det finns emellertid en del dysterkråkor som menar att sjukdomen kan fortsätta över hela sommaren.

Kanske borde vi istället tagit lärdom av asiatiska länder som Korea, där man isolerar sjuka och gamlingar, och utför omfattande tester, medan resten av befolkningen fortsätter med sina dagliga göromål, fast iförda mask och handskar. Gissa vilka som kommer att ha sin ekonomi intakt efter krisen? Vill det sig riktigt illa så sitter vi både med ett raserat näringsliv, mängder av döda, och ett styrelseskick som bygger på så många undantag att det övergår till diktatur.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.