Klimatförändringar, skyfall och översvämningar


Enligt SMHI och andra klimatexperter så bidrar klimatförändringarna och den globala uppvärmningen till mer och häftigare regnfall runt om på jorden.

Värmen ökar vattnets kondens i haven och skapar ökad molnbildning, vilket leder till mer regn och kraftigare nederbörd, som bidrar till översvämningar och smärre katastrofer.

Till en början trodde man ju att den s k globala uppvärmningen skulle innebära att det blev varmare, hetare och leda till ökenklimat i vissa regioner, men nu verkar det motsatta gälla.

Den globala uppvärmningen kan tydligen leda till nästan vad som helst. Alla katastrofer, översvämningar, orkaner kan visst skyllas på klimatförändringarna.

Jag har en känsla av att det ursprungliga begreppet, växthuseffekten har tappat sin betydelse. Det ersattes av global uppvärmning, och senare av klimatförändringar. Vilket ju är en perfekt helgardering, för alla eventualiteter.

För visst ändras klimatet, det ser vi ju i det geologiska källmaterialet, istider och värmeböljor drar förbi med tiotusentals års mellanrum.

Och för att komma till slutklämmen. Vad händer när det regnar mycket och ofta? Vatten har ju en nedkylande effekt…


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.