Kapitalismen och vänsterretoriken


Att kapitalism inte är förenligt med demokrati brukar man ibland få höra från de pseudoradikala vänsterleden. Givetvis fördjupar de inte diskussionen och pratar om vad som ska finnas istället för kapitalism. De pratar inte heller om vad kapitalismen i praktiken innebär.

Kapitalismen är det system som tillåter mig och dig att äga ett företag. Det är dessutom intimt förknippat med den s k fria marknaden.

Enkelt förklarat handlar det om huruvida jag ska få gå ner till torget och sälja mina äpplen eller ej, och få behålla frukterna av mitt arbete. Att någon förbjuder mig ÄR tillika ett ingrepp i min personliga frihet. Varför skulle jag inte få sälja mina äpplen, om folk frivilligt köper dem? Skadar jag någon. Kränker jag någon? Är det en demokratifråga?

Kapitalism är varken bra eller dåligt, det är något fullständigt naturligt. Det är bara människor som är bra eller dåliga. Givetvis finns det giriga kapitalister precis som det finns giriga socialister, men de flesta är nog som du och jag, man försöker göra sitt bästa.

Vad är egentligen alternativet till kapitalism? Att alla eller ingen äger företagen? Att staten äger dem?

Vem är staten? Politikerna? Kan de driva företag? Och VARFÖR skulle de driva företag?

Är politikerna bättre entreprenörer än entreprenörerna?

Och notera alla vänsterradikaler, att det ÄR fullt tillåtet att starta samägda kooperativa företag, där alla är delägare, och alla är med och röstar i viktiga frågor. Man delar broderligt på vinsterna, men även på förlusterna. Och det sistnämnda är väl själva anledningen till varför samägda företag aldrig slagit igenom, och själva nyckeln till varför kommunism och socialism är misslyckade ickefunktionella ideologier. Man vill gärna stjäla frukterna av någon annans arbete, men är inte kapabla att skapa något själva.

Det är långt ifrån alla företag som går bra, därför är det praktiskt att det finns professionella investerare (kapitalister) som tar risken, så att arbetarna får ut sin lön, så att företaget överlever en konjunktursvacka eller uppstart. Att arbetarna skulle ta smällen och vara utan lön i 1-2 år är fullkomligt otänkbart. Därför är kapitalismen ett väl fungerande system, och alternativen finns väl bara i den ideologiska sagovärlden.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, kapitalism, socialism, demokrati


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.