Juholt tjärar den ruttna skutan


Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt gjorde en ordentlig pudel på en presskonferens för några timmar sedan, och dessutom har förundersökningen mot honom lagts ner.

Det handlar om att han fått otillbörlig ersättning för sin partners lägenhet under flera år, en kvinna som han dessutom kallar för sin särbo. Man undrar var karln bor någonstans egentligen? I sin hemort Oskarshamn?

Det har visat sig att riksdagen inte haft ordentligt med regleringar kring ersättningar för riksdagsmännen, vilket är ganska humoristiskt med tanke på alla lagar som stiftas av denna församling, som inskränker oss vanliga medborgare. Om du eller jag hade tagit hundratusentals kronor av skattebetalarna pengar hade detta givetvis uppfattats som både moraliskt förkastligt och brottsligt.

Märkligt nog är det varken ett brott eller ett etiskt dilemma när någon ut den moderna aristokratin gör något dylikt. Juholt visste inte, och det gjorde tydligen inte riksdagens tjänstemän heller. Kanske är det ok att få sin flickväns lägenhet betald av skattebetalarna, vad vet jag? Om man sitter i riksdagen och uppbär en fet lön så verkar det tydligen vara i sin ordning.

Juholt kommer förmodligen att sitta kvar, om kvällstidningarna inte gräver fram något nytt och ännu värre. Hans och flickvännens slarv har diskuterats tidigare. Samt att Mona Sahlins skugga vilar över socialdemokratin, även hon är en person som slarvat med skattebetalarnas pengar.

Stundtals har det känts som att socialdemokratiska Aftonbladet lett drevet, tillsammans med några icke namngivna interna källor inom partiet. Smålänningen med mustaschen verkar knappast ha hela arbetarrörelsen med sig. Kanske förebådar det här någon slags maktkamp mellan olika falanger inom rörelsen?

Ja, det är en enda röra; och som politiskt kraft betraktat verkar sossarna helt slut. De kör vidare med mantrat om att moderaterna samhälle är hårt och ogästvänligt, men de har egentligen inga större förändringar att komma med själva. Sossarna är ett maktparti som tappat makten, och nu vet de inte riktigt vad de ska göra. Och när rekryteringen till toppositionerna falerar, då börjar hela fundamentet att vittra sönder.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.