Israel attackerar Iran


Israel attackerar Iran 1Israel har koordinerat en robotattack mot Isfahan i Iran, samt även några mål i Syrien och Irak. Detta är en ordentlig eskalering av konflikten. Iran har lovat direkt och mångdubbel vedergällning om israelerna skulle svara på Irans attack, som de betraktade som en korrekt vedergällning för att deras ambassad i Damaskus bombades av Israel tidigare. Enligt Iran är alltså Israel den angripande parten.

Sen kan man ju tycka att Iran har sponsrat Hamas, men det har ju även israelerna gjort inledningsvis som motkraft mot PLO och även USA har utnyttjad dem mot Assad i Syrienkriget. Läget är krångligt som vanligt i Mellanöstern.

Hamas påminner delvis om moderna schweiziska legoknektar, kända för att byta sida, men slogs effektivt och motiverat när de fick betalt och var på rätt humör. De var hårdföra, brutala och plundrade gärna.

Utan att göra alltför vidlyftiga historiska paralleller så förefaller situationen i Mellanöstern väldigt beklämmande just nu. Israel slåss inte längre mot några outvecklade kamelryttare, utan mot länder som har sofistikerade arméer samt robotar och luftvärn. Jag gissar att det finns krafter som försöker övertala Iran att inte fortsätta konflikten, precis som det finns kollegor till Israel som vill att de ska sluta med vapenslamret mot Iran.

Det är inte läge för USA eller Nato att lägga sig i konflikten, och dyka in i ett nytt storkrig mot Iran och eventuellt andra länder runtomkring. Natos vapenförråd är uttunnade på grund av stödet till Ukraina, och vapenindustrin är inte kalibrerad efter dagens efterfrågan av konventionella vapen såsom artillerigranater mm. Dessutom förefaller den amerikanska krigsorganisationen och resurserna inte lika vassa som under Irakkriget för 20 år sedan. Möjligen kan de hjälpa Israel med robotar men förmodligen inte med soldater på marken. Lägg därtill till att den israeliska luftvärnet, Iron dome, är väldigt dyrt i drift. Det kostar stora summor att skjuta ner billiga drönare och konventionella robotar. På lite längre sikt är kriget ekonomiskt ohållbart.

När supermakter, och deras allierade blir så här trängda finns det alltid en fara för att situationen eskalerar. Exempelvis, USA och Nato vågar förmodligen inte använda kärnvapen mot Ryssland i syfte att avsluta Ukrainakriget. Ryssarna är alltför välutrustade och skulle svara direkt. Däremot så kanske hökarna i Washington skulle drista sig till att nyttja nukleära medel mot Iran, dels för att få slut på Irans inblandning i Mellanösternkonflikterna och dels för att visa vem som bestämmer på den globala arenan. Det är hög tid att stormakterna börjar tala med varandra, och att diplomatin mellan USA, EU, Ryssland, Kina, Iran m.fl sätter igång på allvar.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag