Islamisk väckelse och det stora spelet


Islamisk väckelse och det stora spelet 1Nu när Hamas är aktuella med attackerna mot Israel, kan det vara intressant att se hur organisation skapades och vad dem har för ursprung.

Hamas är en arabisk förkortning som står för Islamiska motståndsrörelsen och bildades 1987, strax efter att den första intifadan bröt ut. Det var en avknoppning av det egyptiska Muslimska brödraskapet, som i sin Gaza-avdelning tidigare hade varit icke-konfrontativ mot Israel, men fientligt inställt till Palestinska befrielseorganisationen (PLO).

En av grundarna, shejk Ahmed Yassin sade 1987 att Hamas skapades för att befria Palestina, inklusive dagens Israel, från israelisk ockupation och för att upprätta en islamisk stat i det område som nu är Israel, Västbanken och Gazaremsan. Med åren har organisationen eventuellt blivit mer kompromissvillig, där man säger sig acceptera 1967-års gränser samt skadestånd från Israel.

Muslimska brödraskapet, som gav upphov till Hamas är tillika intressant. Läraren Hassan al-Banna grundade organisationen i staden Ismailia, Egypten 1928 tillsammans med sex arbetare från Suezkanalprojektet, som en panislamisk, religiös, politisk och social rörelse. Al-Banna utsågs till ledare och lovade att arbeta för islam genom jihad och återuppliva de islamiska syskonbanden.

Det muslimska brödraskapet har sedan dess haft en lång och brokig historia; först snabb tillväxt, med både social och politisk verksamhet, och samarbete med Tyskland under andra världskriget, samt motståndare till det Israeliska statsbygget. Under president Nasser, som motarbetade dem, förde organisationen en tynade tillvaro, men har därefter stärkts under bl.a Mubarak. De spelade en stark roll i upploppen 2011, och de blev en legal kraft i landet, för sedan bli bannade igen efter kuppen 2013. Organisationen är tillika en av de största och mest inflytelserika islamiska väckelseorganisationerna,

Både det Muslimska brödraskapet och Hamas dras med rykten om att inte vara äkta, utan en slags kontrollerad opposition stöttade av britter och israeler. Huruvida detta är sant eller ej kan jag inte säga. Men den vetgirige läsaren bör ha det i bakhuvudet.

Mellanösterns många olika fraktioner, och stormakternas intriger gör det hela till en väldigt oklar spelplan. Att västmakterna tränat och stöttat andra jihadistgrupper är en vederlagd sanning som även presenteras i traditionella mediekanaler.

Vi bör också fundera på vad som gör en organisationen till en legal förkämpe för ett land. Representerar verkligen Hamas den arabiska befolkningen i Gaza och på Västbanken, finns det måhända krafter eller andra organisationer som gör det bättre? Kriget mellan Israel och Hamas är kanske inte så enkelt och tydligt som vi tror. Attacken har ju trots allt gett israelerna initiativet och den moraliska rätten att pacificera och annektera hela Gazaremsan, något som knappast gynnar dess arabiska befolkning.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag