Immigranter fastnar i Athen


Min källa, en person som jobbar vid immigrationsmyndigheten i ett land i Östra Medelhavet, säger att 5-miljonersstaden Athen hyser mängder av illegala flyktingar och immigranter. Det kan tydligen röra sig om miljoner, vilket låter otroligt, men man upphör aldrig att förvånas numera.

Tydligen tar sig flyktingarna illegalt över till Grekland via Turkiet, en gränssträcka som tidigare inte krävt så värst mycket bevakning. Och om flyktingarna stöter på patrull så finns även möjligheten att muta sig in i landet, efter nedskärningar och åtstramningar lär tydligen poliser och gränsvakter tjäna under 1000 euro i månaden.

Gränsen i fråga är förövrigt inte bara Greklands gräns till västra Asien och Mellanöstern – utan hela EU:s gräns.

Väl i Grekland blir det svårare att ta sig vidare till nästa land. Drömmen för immigranterna är ju att nå norra Europa, framförallt Tyskland och Storbritannien. Därför korkas Athen igen av folk på vift utan jobb och försörjning. På fem år har antalet brott ökat markant, och athenarna känner sig inte säkra på gatorna längre. Kanske kan detta ligga bakom vågen av främlingsfientlighet, och det grekiska nynazistiska partiets framgångar?

Jag har ingen aning om vad i EU-byråkratin som leder till att immigranterna inte kan ta sig vidare, men det här är uppenbarligen inte ett problem som orsakats av Grekerna själva, flyktingarna vill ju egentligen inte stanna i landet. Och grekerna kan knappast lösa problemet själva. Och det är märkligt att det är så tyst om detta? Ännu ett misslyckande av EU:s politiska och byråkratiska maskineri?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om flyktingar, immigration, Grekland, Athen, EU

 


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.