Har trollen gått åt höger?


När jag började blogga för snart 10 år sedan (time flies…) var det inne med bloggar. Det var hett. Och det uppstod regelrätta bataljer på kommentarssidorna, framförallt mellan det vi traditionellt kallar för vänster och höger.

Tokarna (trollen, eller vad vi nu ska kalla dem) befann sig oftast till vänster. De trodde på Marx, medborgarlön, revolution och att alla kapitalister var utsugare.

Det som definierar ett troll är att han/hon oftast kommenterar för slå split. Trollet kan under diskussionens gång ändra åsikt, göra krumbukter åt alla håll och kanter, allt för att skapa bråk med så många som möjligt. Vi pratar alltså inte om vanliga socialister eller sossar.

Ofta blandas det in en stor dos konspirationsteorier, några skvättar rättshaverism, samt bakas ihop med halmgubbar och alla möjliga eller omöjliga argument.

Idag hittar man inte lika många vänstertroll längre. Socialismen och revolutionen verkar allt mer avlägsen. Istället har vi nya troll som ogillar invandrare och muslimer. De litar inte heller på det västerländska samhället utan väntar på någon slags finans-klimat-apokalyps. Bäst klarar man sig med 300 burkar ärtsoppa i en egenhändigt utgrävd jordkällare, tillsammans med jaktgevär, kniv och yxa.

Konspirationsteorierna, rättshaverismen och halmgubbarna är emellertid kvar. Ibland känns det som om det är samma personer som bytt läger. Man har gått från socialism till nationalism, med samma bristande logik, insikt och ännu sämre humör.

Eller är det samma åsikter till och med? Jag kommer ihåg någon gammal journalfilm från ryska revolutionen. Folk bar på plakat där det ömsom stod bort med kapitalisterna, och bort med judarna. När man inbillar sig att kapitalismen och judarna är samma sak, ja, då är cirkeln sluten. Då har man vandrat från Stalin till Hitler, och gjort ett helt varv på trollskalan.

 


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.