Geopolitik

Lugnet mellan stormarna

En känsla av lugn – ja, kanske rentav hopp – sprider sig över världen efter Donald Trumps valseger. Trump och hans parti har lagt beslag på allt av betydelse: senaten, representanthuset och rentav det absoluta röstantalet. Kanske är vi på väg bort från de politiska dårskaper som härjat fritt under senare år; kanske kan vi äntligen få en dos stabilitet   …  

Det Europeiska fängelset

Alla som växte upp på 1970-talet kommer ihåg efterkrigstidens Europa, där en tredjedel av Tyskland låg bakom den kommunistiska järnridån, tillsammans med Polen, de baltiska staterna, Tjeckoslovakien, Ungern, Rumänien, Bulgarien, delvis Jugoslavien, Albanien och naturligtvis Ryssland. Men även länderna i väst stod inför politiska utmaningar. Spanien och Portugal var diktaturer, Grekland styrdes av en militärjunta. De fria länderna var färre   …  

Nationalstatens fall

Den klassiska nationalstaten handlar om ”ett folk och ett land”. Ofta pratar man om språklig och kulturell enighet, men där finns även aspekter av etnicitet och religion. Som ett exempel, Sverige är svenskarnas land, som består av ett folk med en specifik etnicitet och språk. I det här fallet handlar det också om en protestantisk religiös tillhörighet, vilket numera tunnats   …  

Folks kompakta ointresse för frihets- och integritetsfrågor, särskilt på internet

Förutom några kufar så är det få som upprörs över EU-kommissionens senaste planer för att kontrollera och övervaka våra förehavanden på internet. Och eftersom det mesta numera sker online så rör regleringarna merparten av vår kommunikation, e-post, chattar, videosamtal men även vanliga telefonsamtal. Alla konversationer är övervakade och filtrerade på olika sätt och vis. Kanske är det så att den   …  

De är ju alla ryssjävlar

Västeuropéer har länge närt en slags misstänksamhet och ibland avsky mot allt öster om Berlin. De oändliga stäpperna och de galna hästfolkens land, ociviliserat, ogästvänligt, försupet och avlägset. Av skilda skäl har vi ett flertal gånger angripit och försökt att tämja de vilda folken därborta. Napoleonkrigen, Krimkriget och andra världskriget har bjudit på stöveltramp från väster, och det har inte   …  

Varför gick svenskarna inte med i Nato redan efter andra världskriget?

Många blev nog förvånade av det hastiga Nato-medlemskapet, som genomfördes utan folkomröstning eller djupare debatt. Varför just nu, undrar man? Nato bildades som en försvarsallians under det kalla kriget mot Sovjetunionen. Då var Sverige inte med, och inte Finland heller. Borde man inte övervägt en försvarsallians efter andra världskriget? Sovjetunionen var vid den tiden ett större potentiellt hot än dagens   …  

Kommer en rysk militärallians att bildas?

Vi minns Warszawapakten från det kalla kriget, där Sovjetunionen bildade en försvarsallians med de ockuperade öststaterna samt andra röda nationer. Idag ingår inte Ryssland formellt i en större militärallians, förutom med gamla sovjetstater, men något dylikt kan förstås skapas i framtiden, som ett motmedel mot Nato och de västliga allianserna. Nationer är formellt sett autonoma och stiftar sina egna lagar   …  

Öppna gränser i skuggan av västvärldens minskade makt

Jag tänkte fortsätta att diskutera begreppet öppna gränser, som kort nämndes i en tidigare artikel. Vi noterar att både folk från vänsterkanten men även libertarianer förfäktar idén. Och begreppet är väl etablerat hos de styrande klasserna, då vi årligen ser en enorm mängd migranter som anländer till länderna i väst. Ofta bryter man mot sina egna migrations- och flyktingregler, ty   …  

Riskerar Europa att hamna utanför den multipolära ordningen?

USA, Ryssland och Kina är erkända stormakter, därutöver finns aspiranter som Japan, Indien och Brasilien. Vi har också betydande regionala aktörer som Iran, Saudiarabien, Turkiet, Pakistan, Australien m.fl. Ofta brukar man ta med europeiska länder som Storbritannien, Tyskland och Frankrike. Frågan är bara hur det står till med Europa, och vår förmåga att utöva makt, att sätta ihop en storskalig   …  

Varför är Ukrainakriget så viktigt?

Efter åtskilliga sanktioner mot Ryssland, miljarder i stöd till Ukraina och flera västländer som skickat merparten av sina vapenreserver till Kiev, fortsätter kriget. Och ukrainarna gör inga framsteg, utan det är ryssarna som sakta men säkert mal ner den ukrainska armén. Varför lägger vi ner så mycket resurser och energi på detta krig? Ukraina är inte med i Nato eller   …  

Världen väntar tålmodigt på att Biden ska pensionera sig. Och att väst ska bli väst igen.

De senaste årets geopolitiska förvecklingar börjar så smått att klarna. Det hela började med att ryssarna blev trötta på att ukrainarna struntade i de bägge Minsk-avtalen, vilka handlade om att lämna den ryska minoriteten i fred samt visst självstyre. Ryssarna tog en begränsad styrka och gick in för att ”skrämma” ukrainarna till förhandlingsbordet. Därav det märkliga anfallet mot Kiev, med   …