Geert Wilders film Fitna


Den nederländske politikern Geert Wilders film Fitna (schism, split) är skrämmande, och definitivt inte ett aprilskämt, som SvD påstod på ledarsidan idag. Islam utmålas som ett hot, en religiös makt som vill ta över världen. Kontroversiella verser läses upp ur koranen, de illustreras med bilder och filmsnuttar; hela filmen är en varning för islamisering av västvärlden.

Wilders använder sig emellertid inte av rasistiska undertoner, som man kanske väntat sig, han menar i slutet av filmen att det är muslimerna själva som måste riva ut de kontroversiella sidorna ur koranen. Wilders manar på detta sätt till sekularisering, precis som kristna och judar avskaffat stening av kvinnor, så bör även islam moderniseras.

Jag vill hävda att den islamska delen av världen håller på att sekulariseras på bred front. Bland över- och medelklass-ungdomarna i Teheran har ca 90% haft sex före äktenskapet, och detta sker i ett land som är genomsyrat av koranen. Den radikala islamismen är förmodligen en motreaktion, och det är egentligen inte västerlänningar eller judar som är islamisternas egentliga fiende. Nej, det är de egna landsmännen som är antagonisterna, de som anpassar sig till modernismen, de som inte längre rådfrågar koranen inför livets alla utmaningar. Vi västerlänningar influerar givetvis de moderna muslimerna med vårt liv och leverne, därför utmålas västvärlden som huvudfienden.

Många moderna muslimer sätter förmodligen också kaffet i vrångstrupen när de ser denna film, ty Wilders angriper inte bara de radikala islamisterna utan alla muslimer. I filmen utmålas alla muslimer som samma skrot och korn, det finns inga nyanser, muslimerna är här för att ta över världen.

Jag tror inte att den här typen utav propagandafilmer kommer att skapa fred och samförstånd mellan våra religioner och stater, snarare kommer hatet att öka, hos både muslimer, kristna och sekulära. Motsättningar gynnar bara islamisterna, ju större kontroverser desto fler ansluter sig till deras skaror, vilket i sin tur kan bidra till att moderniseringen av islam avstannar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, religion, islam, islamism, Geert Wilders


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.