Främlingsfientliga partier slutar växa i Ungern – men inte i Sverige


parliament-building-budapest
Det ungerska parlamentet, Budapest

Ungerns premiärminister Viktor Orban har närmat sig det nationalistiska partiet Jobbik på flera olika plan, han har bl.a byggt en kritiserad mur mot EU:s yttre gräns. Därmed har trycket på Ungern och övriga Europa minskat. Flyktingfrågan har därigenom desarmerats en aning i Ungern. Och Jobbik börjar sakta tappa anhängare. Man har härigenom brutit en utveckling som pågått i över 10 år.

Situationen är liknande i Sverige där vi har nationalistiska SD, och regeringen har till viss del också anammat deras politik, genom att införa ID-kontroller och tuffare bevakning av gränserna. Men SD verkar fortfarande vinna stöd och tävlar numera med de största partierna i opinionsundersökningarna. Landet verkar gå in i ett trepartisystem, med tre stora block istället för traditionellt två block.

Notera att jag inte är en vidare vän av Ungerns Viktor Orban, från att ha varit en liberal politiker har han gått till att ändra grundlagen och hämma demokratin i landet. Det jag vill belysa här är framförallt hans hantering av konkurrerande politiska partier. Orban har genom att bli mer restriktiv till invandring räddat sitt eget skinn, samt hejdat ett parti med halvfascistisk agenda.

Jag tror att det i förlängningen är bättre med Orban vid makten är hans bruna konkurrenter, både för Europa och för ungrarna själva – rent krasst, pragmatiskt. Politik handlar ju som bekant om att välja det minst dåliga.

De svenska politikerna valde egentligen inte aktivt att föra en mer restriktiv flyktingpolitik, istället blev av nöden tvingade därtill. Man började stänga gränser och införa kontroller först då resurserna började ta slut och myndigheter och institutioner blev starkt överbelastade.

Löfvens bristande handlingskraft avslöjade svaghet, obeslutsamhet och till viss del inkompetens då det varit ett välkänt faktum att flyktingströmmarna ökat de senaste åren. Man struntade i statistiken och varningssignalerna från EU:s yttre gränsländer. Den svenska regeringen chansade på att flyktingströmmarna inte skulle fortsätta att öka, och de hade fel.

Och än är det inte över, det kommer att krävas fler bostäder, jobb, vårdplatser, skolor etc etc. Det är mycket svåra utmaningar för en regering som verkar vilsekommen och obeslutsam.

Kommer SD att sluta växa i takt med att regeringen anammar en hårdare linje mot flyktingar (så som skett i Ungern) eller kommer SD att fortsätta växa?


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.