FRA försvarar sig


FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson försvarar sig i SvD. Med svepande ordalag försöker han dämpa debatten, huvudbudskapet är att FRA inte kan spana på folket.

Är det meningen att tjänstemän i statlig tjänst ska rättfärdiga sin verksamhet i media? Är det inte rimligt att våra folkvalda tar myndigheter och statliga verksamheter i försvar? Eller lever FRA sitt eget liv?

Enligt Åkesson så kan FRA inte spana på folket, men han erkänner senare i artikeln att FRA kan och får spana på enskilda svenskar:

I diskussionen görs ofta en liknelse mellan FRA:s signalspaning och polisens hemliga telefonavlyssning. Jämförelsen är vilseledande. Signalspaningen riktas inte mot individer, misstänkta för brott eller ej.

Den riktas mot abstrakta företeelser som till exempel it-attacker och mot stater, organisationer och i sällsynta fall faktiskt mot personer under förutsättning att de är intressanta från underrättelsesynpunkt. Dessa mål är nästan alltid utländska men i vissa fall kan de utländska företeelserna ha förgreningar in i vårt land, exempelvis främmande spionageverksamhet i Sverige.

Våra teleoperatörer tvingas koppla upp sig mot ett antal samverkanspunkter och därefter tar FRA del av den kabelburna kommunikationen. Att lyssna efter signaler i etern ÄR inte samma sak som att koppla in sig på tele- och internet-kabeln. Den nya signalspaningslagen avser inte signalspaning i ordets rätta bemärkelse. Det handlar om avlyssning hur man än vänder och vrider på saken.

FRA söker bara efter vissa abstrakta sökbegrepp. Ja, det gjorde östtyska Stasis tjänstemän också. Om ett samtal ansågs subversivt vidtogs åtgärder, men de flesta telefonsamtal var utan anmärkningar och passerade förbi. Även om FRA använder datorer och programvara (och inte tusentals tjänstemän med hörlurar) så är syftet det samma. Avlyssning, urskiljning och därefter någon form utav åtgärd.

De flesta accepterar avlyssning om där finns skäliga misstankar samt domstolsbeslut. Men här saknas dylika rättsliga principer, avlyssningen kan pågå mot allt och alla 24 timmar om dygnet, och FRA:s generaldirektör medger att så är fallet.

Jag tycker att det är osmakligt att en enskild tjänsteman driver propaganda för en skattefinansierad verksamhet. Att han dessutom använder ett vilseledande nyspråk gör inte saken bättre. Dessutom bringas ingen klarhet i kopplingen till USA, internationellt informationsutbyte, Echelon etc. Där befinner sig debatten idag.

FRA:s generaldirektör Ingvar Åkesson försöker lugna stämningen, genom att dra alla gamla argument en gång till. Han tillför ingenting. Och det är inte hans ensak att försvara verksamheten, det är riksdagen som sätter upp lagar och riktlinjer, inte han själv. Det åligger därför riksdagen att förklara för Svenska folket varför avlyssning i kabel är nödvändigt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om Politik, samhälle, FRA, avlyssning


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.