Förbjuda rökning överallt?


Ja, snart får rökarna sitta i skogen och röka, åtminstone om Folkhälsoinstitutet får bestämma. Myndigheten föreslår att det ska införas rökförbud även på uteserveringar, tågperronger etc.

I det här läget handlar det inte längre om folkhälsa, eftersom rök utomhus knappast har några större skadliga effekter. Annars skulle vi inte heller få grilla på gårdar och i parker. För att inte tala om majbrasor, fyrverkerier, lägereldar o dyl.

Det tycks som om Folkhälsoinstitutet har lämnat de realistiska ambitionerna och muterats till en överförmyndare. I den bästa av världar är det restaurangägaren som bestämmer huruvida man ska få röka i hennes krog eller ej, inomhus eller på uteserveringen. Det samma gäller andra företag eller verksamheter där rökning förekommer.

Folkhälsoinstitutet och riksdagen centraliserar beslutsprocesserna även vad gäller triviala förbud och umgängesregler. Den enskilda individen förlorar i allt större utsträckning sitt personliga ansvar. I normalfallet kan människor komma överens om det ska rökas eller ej. Den enkla frasen  Är det ok om jag röker här? löser de flesta problem. Eller Kan du vara snäll och röka någon annanstans?

Handlar det om att vi är rädda för konflikter? Kanske är det bättre att staten även tar hand om umgängesregler, sociala konventioner, näringsintag, dryckesvanor etc? Då behöver inte vi själva ta ansvar för vårt liv och leverne; lagboken ger riktlinjer även på det sociala och personliga planet. Överheten förvandlas åter till en moralpolis, som det var förr i världen. Barriären mellan det privata och det offentliga bryts sakta ner, och här verkar både nykonservativa och vänsterkrafter vara överens. Rökförbudet är blott en liten del i den här utvecklingen.

Droppen som får bägaren att rinna över lär vi få vänta på, folk verkar inte bry sig om att bli hunsade, vi sväljer det mesta, om än med en knuten hand i fickan. Kanske blir det mer groll om/när extra skatt på socker, fett, kolhydrater, snabbmat och annat onyttigt införs? Det är bara en tidsfråga.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, rökning, rökförbud, Folkhälsoinstitutet


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.