Expressen bygger om webbplatsen


Expressen.se stuvar om sajten, de lanserar en ny teknik samt ny design. Efter Aftonbladet.se:s framgångssaga på nätet är det dags för Expressen att ta upp fajten på allvar.

Aftonbladet var tidigt ute med att satsa på internet, de byggde dessutom sin sajt (var det slumpen?) så att den lätt indexeras av sökmotorerna. Detta bidrar till väldigt många besökare, man kan knappt söka på något numera utan att en artikel från Aftonbladet dyker upp. Sök på t ex ”roliga recept” på Google. Fjärde länken är från Aftonbladet, ett bra resultat. Särskilt om man har ett arkiv med tusentals artiklar och sökbara fraser. Aftonbladets stora framgång beror dels på nätsatsningen och dels på att de valde en bra teknisk plattform.

Hur går det för Expressen då? Ganska bra, de har en stor sajt, men kommer inte i närheten av Aftonbladet.se. Rent allmänt kan vi konstatera att internet blir en alltmer populär mediekanal, medan tidningar och tidskrifter backar.

Vad tycker ni om Expressens nya design? Jag tror att många med mig är överens om att blått knappast är en kvällstidningsfärg, dessutom känns knappar och lister en smula passé. Designen andas inte 2007, dessutom saknas det lite ”brötiga” stuk som utmärker kvällspressen.

Och vad gäller innehållet så ljusnar knappast bilden, ”flickmord” och ”sexmejlen till rymden” täcker första sidan. Skvaller, sex, våld säljer tydligen bra – eller är det bara en myt? Med tanke på Expressens dalande populäritet borde de kanske tänka om. Det är också värt att nämna hetsjakten på Carl Bildt häromveckan, det visade sig att Expressen gick ut med felaktig information, ett exempel på riktigt dålig journalistik. För att inte tala om alla falska skriverier kring Mikael Persbrandts liv och leverne.

Vad händer i tidningshuset i Marieberg? Vi vet redan att Expressen tappat fotfästet, men att degradera sig själva till fullskalig skvallarblaska är onödigt. Kvällstidningsjournalistik handlar om känslig balansgång, att skriva om det spektakulära och snarare vädja till människors hjärta än till deras förnuft. Men läsarna märker alltför tydligt när journalisterna tappar fotfästet och ramlar ner från linan. Och detta händer gång på gång. Få minns att Expressen en gång i den var en förkämpe för individens rättigheter och en stark kritiker av nazityskland. Nej, de tiderna är förbi, nu är det ”sexmejl till rymden” som gäller.

Intressant.se Andra bloggar om: samhälle, media, expressen, aftonbladet, internet, design, webbdesign


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag