Europas navel


Europas navel 1

Norditalien, mellan Florens och Alpernas sluttningar, har alltid varit annorlunda från resten av Italien, både påverkat av kelter och germaner såväl som greker och romare. Det var där renässansen började under 1400-talet. Denna återfödelse handlade till stor del om återupptäckten av vårt antika arv, de gamla skrifterna och kunskaperna som blott var tillgängliga för ett fåtal i kloster och kyrkor. Det var här humanismen och vår mer kritiska hållning gentemot religionen började. Det var till Norditalien många ur den bysantinska eliten tog sin tillflykt, när Ottomanernas kanoner söndrade Konstantinopel. Flyktingarna tog med sig traditioner, seder och bruk från en döende civilisation. Allt detta bidrog till en kulturell smältdegel som spred influenser inom konst, arkitektur, ekonomi och litteratur till resten av världen.

Det var norditalienare som Columbus, Amerigo, Verrazzano som upptäckte den nya världen. Engelsmännen lånade Genuas flagga, för fri lejd i Medelhavet, och använder den fortfarande. Det är i denna region vi finner några av världens äldsta universitet och banker. Det var Venedigs republikanska författning som många inspirerades av i sina försök att skapa ett friare och bättre statsskick, det vi sedermera kallar för demokrati. Venedig var dessutom under många år en mindre supermakt i Östra Medelhavet och bjöd turkarna på långt och segt motstånd. Dogepalatset var en inspirationskälla för arkitekten Ragnar Östberg vid uppförandet av Stockholms stadshus.

Området har därutöver ett närmast perfekt klimat, med närhet till Medelhavet, slätter och berg som skyddar området från resten av Europa. Man ligger långt fram vad gäller mode, design, arkitektur, men även teknisk utveckling. Vem har inte hört talas om varumärken som Ferrari, Fiat, Barilla, Prosecco, Campari, Parma, Parmesan, Gucci, Prada, Versace, Dolce & Gabbana och många många fler. Några av världens vackraste städer ligger i Norditalien, det är tillika en välordnad region, med välskött infrastruktur, hög standard och berikande kultur. Med närhet till många av Europas huvudstäder – mellan öst och väst – nord och syd.

Icke att förglömmas när vi diskuterar uppkomsten av den moderna västerländska kulturen, där ofta de anglosaxiska inslagen tar överhanden, eller där Frankrike och Tysklands roll oftare uppmärksammas. Medan allt från maträtter, kläder, arkitektur, bankväsende, bokföring och även vårt statsskick har osedvanligt starka influenser från en liten region söder om Alperna.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.