EU-motståndare är främlingsfientliga, menar Carl Bildt


Carl Bildt menar i en debattartikel i DN att ”främlingsfientlighet och Europafientlighet är släkt”.

Härigenom försöker han möjligen tysta räddhågsna EU-motståndare; ingen vill ju förknippas med rasism, eller hur?

Ibland undrar jag om Bildt tappat det sista av sitt politiska väderkorn. Det här var något av det dummaste jag läst, och den gamle statsministern, moderatledaren och utrikesministern gör sig skyldig till ett antal logiska vurpor.

För det första så är Europa och EU inte samma sak. Man kan vara för Europa utan att vara för en union. Många kanske vill ha ett lösare samarbete, en konfederation eller blott en gemenskap med gemensamma tullregler etc.

Det finns många varianter på Europeiskt samrabete, en variant är ju att vi inte samarbetar alls. Vilket iof är lite ovanligt, eftersom många europeiska länder samarbetat både före EU, och de kommer förmodligen att samarbeta även efter EU.

Unionen är är måhända ett fredsprojekt, men utan Pax Amerikana skulle vi inte kommit så långt. Det är NATO som står för maktbalansen i vår region, och som ett resultat av detta –fred.

Och sen var det det här med främlingsfientlighet. Att EU- eller europamotståndare skulle vara rasister?

Ja, man vet ju inte riktigt vad man ska säga. Om man är motståndare till överstatlighet, motståndare till att länder säger upp sina suveräna demokratiska principer, och överlämnar dem till ickevalda funktionärer som Rumpoy, Ashton, Barroso, EU-komissionen etc etc – är man då rasist?

Är man rasist för att man motsätter sig det enorma slöseriet inom EU, att unionen aldrig lyckas hålla sin budget, att byråkratin växer okontrollerat. Man har tillika infört ett monstruöst valutasystem som slutat fungera för flera år sedan. Nu hålls maskineriet blott igång med konstgjord andning.

Genom att erbjuda nödlån till länder i kris (orsakat av valutasystemet) så får man en politisk hållhake på dem, och styr och ställer med deras interna angelägenheter ända tills pengarna är avbetalade. Är man rasist om man motsätter sig detta?

Carl Bildt brukar bli irriterad på journalister som ställer korkade och ogenomtänkta frågor, hans tunga är vass, och hans arrogans är välkänd och fruktad av många. Tydligen är han inte lika kritisk gentemot sig själv och de argument han använder i debatten.

Nej, EU blev inte det fantastiska projekt som Bildt tänkte sig. Men det blir inte bättre av att man ljuger och sprider nonsensargument. Inte ens om dumheterna publiceras på fina tidningens bästa debattsida.

I år är det val till EU-parlamentet. Det politiska fulspelet har bara börjat. EU-adeln slåss för sin överlevnad.

Andra som skrivit om Bildts utspel: Den hälsosamme ekonomisten, Cornucopia?


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag