Ett land i upplösning?


Ett land i upplösning? 1Kommer vi se mer splittring i framtiden, en slags uppdelning av samhället? Där olika intressen baserade på etnisk, kulturell och religiös grund kommer att kräva särlagstiftning, privilegier samt uppdelade bostadsområden och åtskillnad?

Kanske är det något vi får vänja oss vid? Så här såg det ut i Centraleuropa under långa tidsperioder. Det fanns tyska, slaviska, och ungerska byar utspridda över landskapet. I städerna fanns det en betydande judisk befolkning vid sidan av andra etniciteter, som ofta bodde åtskilda kvartersvis. Det fanns katolska kyrkor, ortodoxa, evangeliska, kalvinistiska samt synagogor.

Judar folkbokfördes av sina egna församlingar och de andra av sina respektive samfund, och länge gällde olika lagar för olika folkgrupper. Den mest kända särlagstiftningen var förmodligen Justinianus edikt, som hindrade judar från att äga mark. I Ottomanska riket betalande man olika skattesatser beroende på religion, och den religiösa ledaren ”etnarken” ledde sin flock och förde dess talan.

Små myllrande regionala samhällen har både för och nackdelar. För många är det en oerhörd trygghet att kunna få umgås med sina egna, där man delar språk, kultur och religion. Nackdelen blir måhända en viss splittring. Länder och regioner vi tidigare bevittnat, existerar blott på pappret.

Det storskaliga enandet av Europas stater tog fart i slutet av 1800-talet då både Tyskland och Italien enades av en mängd småstater, där det fanns olika dialekter, språk och traditioner. I Italien utropades florentinskan som ”italienska” och det var bara att rätta sig i ledet, och hyfsa till sitt avvikande tungmål om man ville ha en framgångsrik karriär. I Tyskland främjades högtyskan framföra andra dialekter. I Grekland skapades ett konstgjort språk baserat på gammelgrekiska (Katharevousa) som inte fick någon större spridning förutom hos myndigheter och byråkratiska verk. I Turkiet rensade man bort persiska, arabiska, armeniska och grekiska låneord – och skapade en slags mer ren turkiska baserat på hur bönderna pratade ute på landet.

Så, kanske är det enandet som är konstgjort? Kanske är splittringen och uppdelningen den naturliga formen för mänsklig samvaro?

*

Samerna avkräver egna rättigheter och särbehandling:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/8moOJG/jagareforbundet-risk-for-splittring

 

Kommuner skapar egna bevakade bostadsområden, s.k gated communites:

https://www.friatider.se/staffanstorp-planerar-gated-communities

 

I förorterna gäller andra regler och annan kultur:

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/3JgBbe/dubbla-explosioner-i-nordvastra-stockholm

 


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag