En i stort sett meningslös regeringskris


För det första vill jag säga att det var bra av sd att rösta emot de rödgrönas budget, härmed är det bevisat att även riksdagens spektakelpartier kan göra något rätt ibland.

Löfvens regering var dömd från dag ett, de har inte lyckats göra något rätt, och deras regeringsduglighet var lika med noll.

Däremot gillar jag inte att Löfven utlyser extraval. Extraval borde bara utlysas om det inte finns några som helst andra alternativ, när talmannen sonderat terrängen och inte kan förmå någon att bilda regering.

Om jag inte minns helt fel så lyckades alliansen få igenom sin budget idag? Då är det väl bara att köra? Efter en ny talmansrunda, ut med de röda och in med de blåa?

Nej, det ska utlysas extraval som kostar en kvarts miljard (!) av skattebetalarnas pengar. Pengar som kunde ha gått till vettiga saker.

Nu ska vi betala för politikernas förlorade stolthet, för att de vägrar böja på huvudet och samarbeta över blockgränserna, om man nu inte vill samarbeta med sd.

Att i det här läget föra fram en politik som är starkt vänsterorienterad var mycket ogenomtänkt av Löfven. Vilket borgerligt parti skulle vilja rösta på det där?

Man måste lyfta fram förslag som kan passera i riksdagen, annars är det meningslöst. Så är det i alla parlament, i alla styrelser, i alla föreningar. Att försöka driva igenom förslag som majoriteten ogillar är inte bara dömt att misslyckas, det är osedvanligt korkat.

Om nu Löfven velat behålla makten borde han utformat en ganska neutral budget, som passade det mittenpolitiska landskapet. Då skulle han förmodligen haft kvar sitt fina tjänsterum. Men nej, de valde att leka Che Guevara, erkänna staten Palestina, slå ner på privata alternativ inom vården, lägga ner flygplatser etc etc.

Hur man vågar framföra dylikt utan en ordentlig vänstermajoritet är för mig obegripligt.

Att nu alliansen vill försöka sig på att obstruera riksdagens regelverk för att kunna regera i minoritet är inte heller särskilt klokt. En riksdagsledamot bör kunna rösta på vilket förslag hon vill, och en majoritet i kammaren vinner över en minoritet, det är demokratins spelregler.

Vad ska de folkvalda göra då?

Gå med på sd:s krav om att halvera flyktinginvandringen? För att få lugn och ro?

Att acceptera sd:s förslag är egentligen inte så farligt, för tio år sedan så var flyktingmottagningen bara hälften så hög. Och då var väl Sverige inte mer rasistiskt? Nej, det är snarare ATT man samarbetar med sd. Det finns en beröringsskräck, man vill inte bli behäftad med rasism och sd:s nynazistiska förflutna. Inte helt lätt.

Nåväl, om det inte ska samtalas med sd, då återstår ett samarbete mellan m och s. Vilket också är farligt, ty om de bägge stora blocken förenas då blir sd det enda oppositionspartiet, och kommer förmodligen att vinna massor av nya friska missnöjesröster.

Ja, då är det extraval som gäller – och en kvart miljard mindre i statskassan. Samt att man trixar lite med reglerna i riksdagen.

Frågan är om inte detta är det värsta alternativet? Dessutom kan ju resultatet bli ungefär detsamma.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag