Ekologisk lyx


Ekologisk mat måste vara tidernas största practical joke. Vi pratar om mat som kräver mycket mer resurser för att produceras än traditionella livsmedel. Om man inte använder moderna bekämpningsmedel eller konstgödsel blir skördarna mindre och priset högre. Och ekologisk djurhållning kräver mer utrymme, större åkerarealer, samt större spill med tanke på sjukdomar o.dyl. Ska man därefter producera ekologiska helfabrikat så krävs det att alla beståndsdelar är ekologiska, om vi t.ex ska marknadsföra ekologiska kakor så krävs det ekologiskt smör, ägg, mjöl etc. Livsmedelsproduktionen slukar på detta vis alltmer resurser.

Å andra sidan är ekologiska produkter naturligare, de smakar bättre, är fria från eventuella gifter, och har förmodligen behandlats med lite mer kärlek under sin tillblivelse.

Förr om åren kallades dylikt för lyxprodukter. Den där typen av mat, ni vet, som man handlar på Harrods eller NK:s livsmedelsavdelningar. Ekologisk mat uppfyller de flesta kriterier för att kallas för lyx eller premium. Och kanske är det inte heller konstigt att målgruppen faktiskt är den övre medelklassen i storstäderna. De har råd att köpa ekologiskt, och gör det gärna, ty de gör ju en insats för miljön och klimatet. Att maten smakar bättre och är fri från tillsatser är givetvis en anledning – men om vi ENBART hade denna anledning skulle samma mat inhandlas på Östermalmshallen eller i små delikatessbutiker utan lika gott samvete.

Miljöstämpeln ger den giftfria, närodlade och omvårdade maten legitimitet. Vi som köper den kan känna oss som goda medborgare och miljökämpar. De möra ekologiska lammkotletterna, de närodlade potatisarna, brytbönorna och primörsalladen, som sköljs ner med det obesprutade vinet ÄR gott. Och det hade varit gott även om det inte hade varit miljömärkt. I en annan tid kanske du t o m hade blivit anklagad för att SLÖSA med jordens tillgångar, då alla dessa goda finfina produkter kräver så mycket mer resurser.

Ekostämpeln ger oss alibi. Vi kan vara slösare, och komma undan med det. Och det passar mig fint. Jag älskar god mat, tillagad på goda färska råvaror. Margarin, ketchup, falukorv, fiskpinnar och frysta köttbullar är inte min melodi. Fast det måhända går åt mindre energi att framställa ALLA dessa varor än EN ekologisk måltid. Ändå kan jag klappa mig på bröstet, ty jag är en riktig miljövän.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, miljö, eko, ekologisk, ekologiskt


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.