Är verkligen jobben det främsta för sossarna?


I ett intressant inlägg förklarar den alltid lika påläste Danne Nordlig varför socialdemokraternas ”jobbkongress” kan betraktas som en bluff. Inga konkreta idéer presenterades, den socialdemokratiska politiken är lika vilsen som tidigare.

Jag vill också tillägga att jobbfrämjande politik tyvärr inte tillhör sossarnas kärnverksamhet, utan det är den s.k tryggheten som sätts i första rummet. Och här avses statliga bidrags- och ersättningssystem. Det är snarare så att dylik politik fungerar lite bättre när det finns påtaglig arbetslöshet, då kan socialdemokraterna hjälpa de svaga.

Medan alliansen uttryckligen gått till val på att sänka skatterna – då måste de förenkla för företagen så att de kan anställa fler – vilket ökar antalet skattebetalare som då medger skattesänkningar.

Här finns med andra ord inneboende partipolitiska kontraster. I praktiken skulle sossarna kunna var ett mer arbetsfrämjande parti, det finns ingen motsättning mellan detta och den socialdemokratiska ideologin. Men de har sedan 70-80-talet gjort ett val, där bidrag och ersättningar i praktiken premieras mer än en politik som främjar jobb. Kanske är det ett arv från oljekriserna och de stora strukturomvandlingarna, den dåvarande krispolitiken permanentades måhända?

Nu inser ju de flesta att ett arbete skänker mer trygghet än statliga socialförsäkringar, både vad gäller pengar i plånboken, utveckling, självkänsla och framgång. A-kassa är en tillfällig lösning i de flestas ögon, även om det periodvis använts som långsiktig försörjning i glesbygd och krisregioner. Med risken att problemen permanentas, en alltför långvarig a-kassa uppmuntrar inte folk att flytta dit jobben finns eller starta eget.

Borgarna borde lägga en strategi för att återerövra det politiska begreppet trygghet – idag betyder det bidrag – det borde betyda arbete.

Jag upplever det som att många glömmer att arbete är vägen till framgång, dels den egna personliga framgången, men även samhällets, i form utav fler skattebetalare.

Att höja skatterna är ett misslyckande, då har man ju misslyckats med att främja företagen, så att de kan anställa fler medarbetare som i sin tur tillför mer skatt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, socialdemokraterna, jobbkongressen, arbete, bidrag


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.