Det våras för filmindustrin


Länge har man pratat om att film- och musikindustrin dras med problem pga illegal fildelning. Istället för att köpa, hyra och gå på bio så laddar folk ner filmer gratis, och därmed förlorar filmbolagen miljarder kr. Film- och musiklobbyn försöker övertala våra folkvalda att gå deras ärenden, och härigenom skapas ett regelverk som alltmer inskränker vår frihet på internet.

Problemet i det här fallet är digitaliseringen. Så fort det skapas en digital kopia av en film eller ett musikstycke, så kan den spridas miljoner gånger utan att förlora i kvalitet. Och internet är det rätta stället för att sprida dylika verk, här finns miljarder människor ihopkopplade i ett digitalt nätverk. Kopior kan spridas med en närmast exponentiell hastighet.

Många företag ser det här scenariot som en möjlighet, som en fantastisk chans att kunna nå människor över hela jordens yta. Ett otroligt nätverk som binder större delen av jordens invånare tillsammans.

Musik- och filmindustrin är inte lika entusiastiska. Det tog lång tid innan man ens erbjöd lagliga digitala lösningar, som till exempel iTunes. Initiativet kom dessutom från dataindustrin, och inte från nöjesindustrin. Och vad gäller film och tv så är utvecklingen ännu mer trevande. Det är inte förrän på senare år som vi kan tillgodogöra oss välfungerade tjänster för strömmande film, exempelvis Netflix.

Samtidigt som nöjesindustrin odlar offerrollen och rädslan för internet, så fortsätter de som ingenting hade hänt. I år har man satsat 130 milj dollar (845 milj kr!) på en remake av Paul Verhoevens Robocop med svensk-amerikanske skådespelaren Joel Kinnaman i huvudrollen. På knappt en månad har filmen spelat in ca 103 milj dollar (670 milj kr).

Är det så här Hollywoods kris gestaltar sig? Är det så här den illegala nedladdningen påverkat filmindustrin?

Man satsar belopp som är så stora att man tror de hör hemma i en statsbudget. Och intäkterna låter inte vänta på sig. Robocop har ännu inte gått färdigt på biograferna, och har ännu inte släppts på dvd. Vad den slutgiltiga vinsten blir är omöjligt att sia om. Men någonting säger mig att de satsade pengarna var väl investerade. Och detta i en skärrad, skadeskjuten industri, utan framtidsutsikter.


Prenumerera på Fulvius nyhetsbrev!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag. Enkelt att avsluta. Skriv in din E-postadress nedan: