Det stora regeringspusslet – vilka ska styra landet?


Det stora regeringspusslet - vilka ska styra landet? 1Det finns två egentliga regeringsalternativ inom svensk politik, och det är de Rödgröna och Alliansen. Vänsterpartiet släpps inte in i en regering, och inte heller Sverigedemokraterna. Deras utanförskap har med partiernas historia att göra, spåren efter kommunister och skinnskallar tvättas inte bort i första taget.

Vänsterpartiet accepteras som ett stödparti av de Rödgröna, medan Sverigedemokraterna inte ens accepteras som ett passivt stöd av delar inom Alliansen, Liberalerna och Centern.

Vad kan man då göra utav detta?

Det största blocket är Alliansen, och med stöd av Sverigedemokraterna så skulle de kunna få igenom en hel del borgerlig politik. Men detta alternativ går alltså bort pga av Liberalernas och Centerns avoga inställning till Sverigedemokraterna. Och SD har också vid något tillfälle meddelat att de inte gillar en alliansregering där C är med. Synen på migration skiljer sig en del mellan Åkesson och Lööf.

Moderaternas Kristersson misslyckades med första försöket att sondera inför en regering. Nu är det Löfven och Socialdemokraternas tur att försöka.

Ett rödgrönt alternativ skulle behöva inkludera både Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centern. Frågan är om V och C kan enas? Skulle V ens ställa upp som ett passivt stöd? Och skulle Centern tolerera en regering som bygger på stöd från Vänsterpartiet?

En rödgrön variant med stöd av C skulle därutöver bli väldigt svag, precis 175 mandat, som krävs för majoritet i församlingen bestående av 349 ledamöter. Enstaka riksdagsmän skulle kunna bli vågmästare. Och om även L passivt stödde de rödgröna, frågan är om det skulle bli stabilare eller ännu rörigare?

Att det skulle bildas någon större blocköverskridande regering med både M och S känns inte troligt. Då visar man för väljarna att de gamla blocken är döda, och att borgare och socialister står på samma sida, och att en röst på dessa partier är meningslös. Det blir ännu värre än decemberöverenskommelsen och det sveket som väljarna upplevde.

Kanske är en minoritetsregering bestående av M och eventuellt Kd det alternativ som tolereras bäst? SD skulle acceptera, och även C och L om det kniper och nationens väl ligger på bordet. Frågan är hur många rundor eller nyval det ska behövas innan vi kommer dit?


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.