Det ska vara en pansardörr


Kraftigare dörrar till cockpitar på världens alla flygplan infördes efter 9/11-katastrofen, för att terrorister och illgärningsmän skulle hållas borta från piloterna. Nu har de starka dörrarna bidragit till en annan slags olycka, där en pilot med stor sannolikhet avsiktligt låst ute en kollega för att kunna störta planet av oförklarliga skäl. Den utelåsta piloten kunde inte ta sig in, han kunde inte forcera dörren och hindra illdådet. 149 människor dog.

Ibland blir säkerhetsåtgärder kontraproduktiva. Det mesta av särlagstiftningen som infördes efter 9/11 har bidragit till krångel, kontroll, övervakning och t o m avdemokratisering av våra samhällen. När jakten på terrorister blir viktigare än medborgarnas frihet och rättigheter, då bör vi ana oråd.

Och, ja, dörren till cockpit bör vara forcerbar, av just säkerhetsskäl.

Vi kan aldrig skapa ett samhälle som skyddar oss till 100% från galningar och extremister. Däremot kan vi ha som målsättning att skapa ett samhälle där medborgarna i större utsträckning känner sig trygga, har makt över sitt liv och sin ekonomi, där de kan förverkliga sig själva och inte behöver ta till extremer för att göra sina röster hörda.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag