Det nya WTC tar form


På nioårsdagen av terrorattentatet mot Word Trade Center är det dags att börja snegla på hur platsen ska se ut i framtiden. Webbplatsen wtc.com visar fin grafik på hur morgondagens WTC kommer att se ut. Det handlar om en hisnande arkitektur som de flesta storstadsbor bara kan drömma om. Men visst kommer vi att för alltid sakna de två gamla tornen, som så starkt förknippades med New Yorks silhuett.

11-september-dådet står också som ett historiskt landmärke över slutet på en liberal epok. Under 1990 talet reste sig Sovjetunionen och Öststaterna från kommunismens ok, och allting tycktes vara möjligt. Eran tog abrupt slut i och med katastrofen, och vårt moderna övervakningssamhälle började ta form med undantagslagar, Irak- och Afghanistankriget, ständigt växande underrättelsetjänst, datalagring och registering av våra internetvanor, e-post, mobiltelefoner, sms, mms, banktransaktioner, mobilpositioner etc.

Terroristerna slog till i västerlandets hjärta, och hugget visste vart det tog; vårt samhälle kanske aldrig kommer att bli sig likt igen, och det är framförallt vårt eget fel. Vår frihet och integritet offras i kampen mot terrorismen. När det förmodligen är fler som dör av blixtnedslag i världen än av organiserad islamistisk terror.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, 11-september, wtc, world trade center, islamism, terrorism, övervakningsstaten, övervakning, integritet


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.