Det första och andra Angloväldet


Det första och andra Angloväldet 1

Anglerna var ett nordgermanskt folk som levde någonstans mellan dagens Danmark och Tyskland, och namnets ursprung har ofta associerats med fiske eller havsvikar. När de anlände till de brittiska öarna ca 4-500 e.Kr möttes de av keltiska stammar som besegrades och sakta trängdes västerut till dagens Wales.

Erövrarna ackompanjerades av andra germanska grannfolk, nämligen juter och framförallt saxare, därav namnet anglosaxare.  Under vikingatiden erövrade danska vikingar landet och inkorporerade det i Knut den Stores välde. Och 1o66 lade Normanderna under sig riket, ett folk som bara några generationer tidigare också var nordbor.

Den anglosaxiska identiteten förblev emellertid stark, och finns kvar än idag. Engelsmännen är alltså ett folk med stark germansk och nordgermansk karaktär. Närheten till havet gjorde dem till goda fiskare och sjöfarare. Några århundraden senare skulle de lägga under sig en fjärdedel av världen, och kolonisera de mest avlägsna hörnen av planeten.

Anglosaxarnas bidrag till västvärldens utveckling och kultur bör inte underskattas. Och deras ättlingar har fortfarande makten. USA är en skapelse av anglosfären, och kan mycket väl tolkas som det Andra Angloväldet av framtidens historiker, emedan det första var det Brittiska imperiet.

Britternas imperium gick i graven efter andra världskriget, då kolonierna blev självständiga, och USA blev den nya stormakten. Amerikanerna, som också var sprungna ur det brittiska kolonialväldet tog över moderlandets stafettpinne och blev snart den ledande kraften i världen.

Den här maktväxlingen inom anglosfären påminner delvis om Romarriket, som delades upp, och efter en tid blev den östliga grekisktalande halvan dominerande. Östromarna kallas ofta för bysantinare för att särskilja dem från det första och äkta riket som uppstod i Italien där man talade latin.

Kanske kan allt detta vara värt att hålla i minnet, då många förutspår att USA slutligen kommer att tappa sin status som ensam supermakt, och att dollarn förlorar sin roll som dominerande världsvaluta. Amerikanerna kommer förmodligen inte heller att vara ledande vad gäller ekonomiska, vetenskapliga  och kulturella framgångar. Vilket eventuellt skulle markera slutet på Angslosfärens 200-åriga världsdominans.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.