Det är visst fortfarande sossarna som styr!


Chefen för Sveriges television har gjort det, Expressens chefredaktör har gjort det, halva riksdagen har gjort det. Stora delar av befolkningen har gjort det. Fifflat. Anlitat svart arbetskraft, struntat i TV-licensen etc etc. Det är tydligen bara medlemmarna i socialdemokratiska partiet som inte har gjort det (med untantag av Bodström förstås).

Och nu anmäler man allt och alla, t o m statsministern har anmälts, flera gånger, nu senast för att han kritiserat radiotjänst polisanmälningar mot licensskolkande ministrar. Man får tydligen inte kritisera det socialdemokratiska samhällsbygget, inte ens som borgerlig statsminister. Problemet är att socialdemokraterna fortfarande tror att de är kvar vid makten, och att alla lagar som de stiftat är skrivna i sten. Vi måste betrakta verkligheten genom sossarnas glasögon, oavsett om vi är sossar eller ej. Den svenska socialdemokratiska (icke-)ideologin är rättesnöret, alla avvikelser anmäls.

Att det är närmast omöjligt för en privatperson att anlita en hantverkare eller städare lagligt – det problemet verkar socialdemokraterna inte bry sig om. Låt mig ta ett lärorikt exempel. Priset för att få ett IKEA-kök monterat är ca 20,000 kr. Kostnaden för själva köket går loss på ca 25-30,000 kr, beroende på utförande. Nisse monterar köket svart för 5000 kr.

Vilket alternativ väljer du?

Om vi har tummen mitt i handen blir livet dyrt att leva, mycket dyrt. Därför finns det svart arbetskraft. Det handlar närmast om en folkrörelse, en alternativ ekonomi som bidrar till att Sverige fungerar, och att vi har god standard i våra kök, att lägenheten är ren när vi själva inte har tid att städa, att någon hämtar barnen på dagis, passar dem etc etc. 20% av befolkningen har någon gång anlitta svartjobbare.

Att anklaga våra ministrar för fusk är direkt kontraproduktivt – när de faktiskt vill göra något åt saken – genom att införa avdragsgilla hushållstjänster. Då skulle stora delar av den svarta ekonomin bli vit, och de fd svartjobbarna få sin pension (om de inte redan har ett vitt jobb dagtid).

Fast det där är oväsentligheter i sammanhanget, nu gäller det att fälla så många ministrar som möjligt, så att Göran åter får sitta i prediksstolen, och ljuga oss rätt upp i ansiket om att Sveriges ekonomi är fantastisk. Med 20% av statsbudgeten vigd år arbetslösa och sjukskrivna blir den aldrig fantastisk. Tyvärr.

Och jag hoppas innerligt att Reinfeldt har lärt sig sin läxa, att backa upp sina ministrar och försvara dem när de kvalmiga sossevindarna blåser.

Andra bloggar om: samhälle, politik, svartjobb, skandaler, regeringen, alliansen, socialdemokraterna, intressant.se


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag