Det är kört för Löfven & Co


Alliansen har tillsammans med SD kört över regeringen i frågan om den nya förbifartsleden kring Stockholm. Dessutom har oppositionen planer på att rädda det nedläggningshotade Bromma flygplats. Och det är ju så här det fungerar i en demokrati, majoriteten i parlamentet styr.

Då Löfven och de gröna inte kan samla ihop tillräckligt många röster så kommer de att bli överkörda – i fråga efter fråga – ända tills de inser sitt misslyckande och avgår.

Vad som då händer är att Moderaternas ordförande (vem det nu är?) av talmannen ombeds att bilda regering. På pappret är det Reinfeldt som fortfarande styr skutan, och då får han bilda regering med sina allianskollegor, och söka stöd av ömsom s och ömsom sd.

Misslyckas även denna församling, först då blir det nyval. Jag antar att även det tredje största partiets ordförande kommer att få frågan om att bilda regering innan så sker, men även där lär det bli svårt att vaska fram en stabil politisk grund.

Kan då en alliansregering klara sig i fyra år med stöd av s och sd?

Jag skulle vilja säga att chanserna är större än för dagens regering. Det kommer att bli en ganska lam fyraårsperiod, åtminstone vad gäller lagstiftning och regleringsarbete. Men jag tror inte att det skadar landet, snarare tvärtom, vi dignar redan över av förordningar och styrdokument, vi lär inte behöva fler.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.