Den tekniska utvecklingen driver staten till mer övervakning och förtryck


Den tekniska utvecklingen driver staten till mer övervakning och förtryck 1Idag kan du sitta var som helst i världen och bygga ett företag på nätet. Du kanske säljer fysiska eller nerladdningsbara produkter, och betalningen görs tillika online. Det är en utmaning för staten att hänga med i utvecklingen. Hur ska den beskatta dessa kreativa entreprenörer, som genom en knapptryckning kan flytta hela sin verksamhet till ett annat land eller jurisdiktion? Hur ska den kontrollera flödet av pengar?

Även större företag flyttar givetvis sin verksamhet till den region som passar bäst, det kan handla om tillverkning, marknadsföring, servicetjänster, huvudkontoret eller alltihopa. Skillnaden är att nu kan även gräsrötterna göra detsamma.

Skatteplanering är ett viktigt inslag för företagare. När alltför mycket pengar går åt till att betala skatt, så kanske man inte kan infria sina drömmar och få igång verksamheten. För många handlar det inte om att putsa vinsten, utan om att vinna eller försvinna. När sedan kryptovalutorna med Bitcoin i spetsen gjorde sitt intåg blev det om möjligt värre för politiker och byråkrater. Nu var det ännu svårare att spåra medborgarnas pengaflöden och beskatta dem.

Decennierna efter 9/11-attentatet införde västvärlden med USA i spetsen ett mer repressivt och intolerant regelverk. Man skyller på terroristhotet, men många av undantagslagarna verkar inte planeras att upphävas, och de kan likväl användas för att kontrollera de egna medborgarna. Staten registrerar telefonsamtal, email, internetaktiviteter, banktransaktioner mm. Alla som har en mobiltelefon kan spåras och kartläggas. För många låter det här som rena rama konspirationsteorierna, men tyvärr är det sanning. Skandal blir det först när politikerna själva avlyssnas, som exempelvis Angela Merkel härom året, eller debatten om huruvida Obama avlyssnade Trumps stab.

Detta är själva akilleshälen, ty det extensiva övervakningssamhället gör inte skillnad på olika personer, alla avlyssnas i det vidsträckta nätet, både politiker och vanligt folk, vilket ger en enorm makt till avlyssnarna. Med den information som de besitter skulle de förmodligen kunna utpressa statschefer som någon gång klivit över lagens råmärken, eller ägnat sig åt omoraliska handlingar. I slutänden är det emellertid politikerna som håller i budgeten och avlöningspåsen, så avlyssnare och politiker tvingas till en slags symbios, samarbete och terrorbalans.

Medborgarna får däremot förlita sig på sin egen skicklighet. Duktiga innovatörer ligger ofta steget före politikerna, med anonymiseringstjänster och krypterade lösningar, samt ett alternativt internet (s.k darknet)  där känsliga affärer kan genomföras. Katt och råtta-leken är förmodligen här för att stanna. Ju mer totalitära politikerna blir, desto mer måste medborgarna anstränga sig för att behålla sin frihet och sina surt förvärvade slantar. Vilket triggar ännu fler repressiva lagar från politikernas sida.

Därför ska vi inte bli förvånade när politikerna lanserar idéer som utflyttningsskatt för de som vill lämna landet. Eller låter skatteverket lusläsa våra webbsidor och sociala mediekanaler. Man vill tillika minimera kontanthandeln, som också ger tillfällen till fusk, i förmån för kortbetalningar vilka kan spåras och beskattas. Den fria rörligheten av kapital är ett minne blott, kapitalhantering kringgärdas av ett extensivt regelverk, där du måste svara på ett antal frågor rörande dina ekonomiska förehavanden.

Det passar bra för politikerna att skylla nät-inskränkningarna på terrorister, pedofiler, näthatare, högerextremister, vänsterextremister, främmande makt etc etc. Till syvene och sist handlar det om inskränkningar i vår frihet, oavsett vad lagstiftarna skyller på.

Hur länge kan då detta pågå? Som jag var inne på lite tidigare, när politiker och statstjänstemän börjar avlyssna varandra, då kommer de slutligen att underminera sin egen verksamhet. Och det kan bli riktigt rörigt, till slut vet vi inte vem avlyssnade vem, och varför. Politikerna kommer att förlora den lilla gnutta trovärdighet de har kvar. Politikerförakt och misstro mot staten och överheten kommer att bli större hos gemene man. Och medborgarna kommer även fortsättningsvis att försöka skydda sig själva och sin ekonomi från statliga ingrepp.

För att fullkomligt vingklippa medborgarnas inflytande så kommer politikerna förr eller senare att tvingas manipulera eller annullera de allmänna valen. De vill inte ha några flera Brexit, Trump, Farrage, Orban etc. När/om detta sker så har vi helt gått över i diktatur och repression. Vad folkets motmedel mot detta blir återstår att se, men vi är lyckligtvis inte riktigt där än.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.