Den svenska arbetslösheten en av de högsta i Europa


Den svenska arbetslösheten en av de högsta i Europa 1

Statsminister Löfven lovade Europas lägsta arbetslöshet, men det blev istället tvärtom. Nu ligger vi i botten av EU-länderna, och det finns ingen ljusning i sikte med sämre konjunktur framöver och fortsatt migrationskris.

Hur en minister kan lova lägre arbetslöshet är i och för sig ett mysterium, särskilt en socialdemokratisk sådan. Den gamla borgerligheten sänkte skatterna och avreglerade, och kunde få igång ekonomin på detta sätt, men de röda har inga verktyg alls till hands. Istället höjer de skatterna och gör byråkratin ännu snårigare. Det är som att hälla grus i marknadens maskineri. Några fler jobb lär det knappast bli.

Alla vet hur det fungerar vid det här laget. Inget nytt under solen, men somliga hoppas på mirakel; att den här gången ska det bli annorlunda, den här gången ska socialisterna lyckas. Tyvärr blev det kaos och misär även denna gång. Och alla ni som röstade rött, jag antar att ni fortfarande blundar hårt och hoppas?

Vad ska Löfven göra nu? Hur ska han med en socialdemokratisk verktygslåda kunna underhålla och reparera näringslivet så att fler hittar vettiga jobb?

Nej, det är inte så det fungerar. Socialdemokraterna bidrar aldrig till nya riktiga arbetstillfällen. Däremot så kan de se till att folk tas bort från arbetslöshetsstatistiken genom att de blir förtidspensionerade, sätts i så kallade arbetsmarknadsåtgärder (dvs skattefinansierade låtsasjobb) eller att den offentliga sektorn anställer fler. Men några riktiga jobb lär det inte bli. Det är enklare att manipulera statistiken, och så har socialdemokraterna gjort i alla år. Då känns det bättre, siffrorna blir finare, och vi kan fortsätta att låtsas.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag