Den stendöda offentliga debatten


Ni känner säkert igen det jag vill säga. Media rapporterar om märkliga saker, vem som ska vara julvärd på SVT, ändringar i nationalsången, introduktion av nya pronomen som hen, frågan om Sverige har en inhemsk kultur, byggandet av könsneutrala toaletter, huruvida årets julkalender är historisk korrekt, om Pippi Långstrumps förhållande till sin pappas yrkestitel etc etc. Listan på meningslösa debatter är mycket lång.

Det pågår ett ständigt surr, dessa pseudonyheter som väcker alla möjliga känslor till liv. Och så går snacket på sociala medier och vid fikaborden. När vi egentligen borde prata om helt andra saker. Viktigare saker.

Istället för att diskutera nationalsångsändringar på SVT, fundera istället på hur statstelevisionen betalas. Är det rätt att med tvångsmedel finansiera en specifik mediekanal? Särskilt märkligt blir det när det finns så många andra mediekanaler att välja på. Tvångsunderhållning? En demokratifråga?

Det pratas också mycket om rasism, vem eller vilka som är rasister, och att de inte vill släppa in migranter och flyktingar. Notera hur den här rasistdebatten tar fokus från den verkliga frågan, den dysfunktionella migrationspolitiken.

I Sverige har vi under modern tid varken haft vidöppna eller helt stängda dörrar för människor på flykt. Migrationen har alltid varit reglerad.

Så istället för att prata om rasism kanske vi borde prata om hur regleringarna ska matchas med budget, arbetsmarknad och bostadsmarknad. Det är den riktiga debatten. Här finns inget utrymme för rasistanklagelser eller andra vidlyftiga spekulationer.

Det talas också mycket om genderfrågor – att det exempelvis råder ojämlikhet på arbetsmarknaden mellan män och kvinnor. Det här har ältats i decennier, det produceras ordvrickande artiklar, det demonstreras och manifesteras – men ingen verkar hitta till pudelns kärna. Ett tips, prata med fackföreningarna, det är de som arbetar med lönebildningen i landet. Sätt press på dem.

Medierna lär oss också att presidentkandidaten Donald Trump är en galen och livsfarligt man. Men är det någon som synat hans valmanifest, hans agenda? Håll med om att den är ganska lam, särskilt om man jämför med själva volymen på budskapet.

Kanske ska vi istället hålla ögonen på den lilla mysgubben Bernie Sanders? Denne demokratiske kandidat är något så märkligt som en amerikansk socialist. Han var länge delaktig i stalinistiska och kommunistiska sällskap. Vi pratar här om en mördarideologi som bidragit till fler människors död än någon annan. Om Sanders gjort avbön är osäkert. Och vi läser sällan om att Hillary Clinton står under utredning, då hon på ett vidlyftigt sätt hanterat statshemligheter på en oskyddad server i hemmet.

Men, nej, media drar hellre igång någon pseudodebatt om Trumps frisyr. Den offentliga debatten är stendöd. Och även om det finns viktiga nyheter, så hittar du inte guldklimparna bland alla sopor. Och eftersom få står ut med stanken, så lämnar allt fler soptippen.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag