Den korrekte komissionären svarar på frågor


Europeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso blev intervjuad på Euronews ikväll; han svarade dels på tittarnas frågor och dels på frågor från den stundtals lysande intervjuaren Alex Taylor.

Barroso är en välkammad och vältalig herre med oklanderlig slips och kostym. Kanske ger han mer intrycket av att vara en byråkrat än den karismatiske ledare han borde vara. För är det något det krisdrabbade EU behöver i denna mörka stund så är det just gnista och handlingskraft.

Europeiska kommissionen förbereder lagar och behandlar dagliga frågor. I praktiken fungerar instansen som en slags regering och idéologisk fanbärare för unionen. Och Barroso är dess ordförande. En av de mäktigaste männen i Europa.

För den som misstror EU, och menar att det är en överstatligt, byråkratiskt och semidemokratiskt monster, så har man inte så mycket till övers för Barroso. Han är Darth Vader som vankar av och an i Dödstjärnan, väntandes på besked om huruvida rebellerna slutgiltigt besegrats.

Jag tänker inte gå in på specifika frågor i intervjun, ni kan ju sen den själva, men jag noterar att verkligheten som jag ser den – och som Darth Barroso ser den – skiljer sig en hel del.

Och jag noterar också en slags trötthet och indignation – väl dold för all del – men ändå där. Jag funderar på om han själv tror på de väl inövade fraserna, svaren på frågorna som han kan rabbla i sömnen, imperiets ständige företrädare och vakthund.

Kanske blir det Luke Skywalker och Han Solo som vinner den här gången också? Medan Barroso och Kejsar Rompuy förpassas till den dammiga bortglömda avdelningen av det Europeiska historiebiblioteket.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.