Demokrati accepteras enbart när den fyller ens egna syften


Demokrati är något fantastiskt, men endast när ens egen kandidat vinner valen. Annars har man inte mycket till övers till systemet. Nu postas det listor och namnunderskrifter i protest mot den demokratiskt valde presidenten Donald Trump. De sociala medierna är fulla med indignerade poster om hur världen kommer att söndras och förtäras av den där mannen som man hatar så mycket. Uttrycket dåliga förlorare får en helt ny innebörd.

Demokrati är det bästa systemet, särskilt när de smarta och välutbildade får fram sin kandidat. När de främmande grå massorna går till valurnorna så är demokrati inte lika tilltalande längre. Egentligen handlar det inte ens om åsikter och ideologi, utan mest om en känsla av att ha rätt, och att de andra har fel.

Men allt det man anklagar de förfelade, dumma och obildade slår tillbaka på den självutnämnda eliten – ty det är eliten som är fascistisk, auktoritär, kvinnofientlig och rasistisk. Demokrati accepteras uppenbarligen endast när den fyller ens egna syften. Helst skulle man vilja styra med järnhand över de förhatliga oregerliga massorna, så att de tänker, tycker och röstar rätt i framtiden.

Sist men inte minst handlar det om hur välvilja förvandlas till ondska, masshysteri och ren oförfalskad dumhet.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag