De lata grekerna…


Efter åratal av ekonomisk vanskötsel står nu den grekiska staten inför en möjlig konkurs, eller vad man nu ska kalla det för, ”omstrukturering” av lånen kallas det visst. Nya lån måste in, för att betala räntan på gamla. Och frågan är om det blir något över till folket eller några storslagna politiska visioner under de närmsta åren?

Det är många som har skrivit om vad som orsakat den ekonomiska krisen, man nämner oviljan att betala skatt (undrar varför?), korruption, politiska felsteg, inkompetenta politiker, politisk oenighet, det ottomanska arvet, misstro mot staten, lathet etc etc etc.

En sak är emellertid ganska säker, medan det grekiska folket får leva på vatten och bröd i några år kommer ingen att straffa de politiker som under decennier belånat landet och tagit alla felaktiga beslut. Här krävs inget personligt ansvar, ingen avräkning, och ingen utredning.

Det är ”grekerna” som är lata och slarvat med ekonomin – i en löjlig kollektiviserad fabel om ett land  – när alla mycket väl vet vilka det är som tagit de ödesdigra besluten. I exemplet Grekland blir schismen mellan medborgare och politiker extremt tydlig.

Tillsätt en internationell domstol och en oberoende utredning, som går igenom vartenda lån som tagits, och vart pengarna gått. Och låt de ansvariga ta smällen. Exemplet Grekland skulle kunna bli en dånande varningsklocka för all världens Tobleronetuggande politiker både till vänster och höger på den politiska kartan.

Men det är knappast troligt, den nya finansministern är redan på väg och fiskar efter nya lån…

 


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.