Danielsson – lögner, myter, rykten och hemliga sällskap…


Statssekreterare Lars Danielsson har ett av landets viktigaste och mest krävande arbetsuppgifter, han är statsministerns närmsta man. Denna viktiga och betydelsefulla person har fortfarande inte redogjort för sina förehavanden under annandagen efter Tsunamikatastrofen, då han borde ha rapporterat till statsministern. Uppgifterna om att han skulle ha ringt UD eller varit på sin arbetsplats bekräftas ej. Med stor sannolikhet har han misskött sitt jobb. Dessutom klandras han för att ha använt regeringsplanet för tvivelaktiga ändamål, samt använt sitt representationskonto till överdådiga middagar med hemliga gäster.

Sammanfattningsvis: misskött jobbet, ljugit och slösat med skattemedel.

Att det uppstår rykten kring en dylik person är snarare regel än undantag. Folk undrar vad han döljer, vem han bjuder på lyxmiddagar och utflykter i regeringsplanet? Det låg nära till hands för kollegor och journalister att fästa blickarna på Danielsson närmsta medarbetare departementsrådet Helen Eduards; hon figurerar allt som oftast i nämnda sammanhang. Journalisterna vågade först inte skriva om saken, men ryktet spreds snabbt till diverse forum på Internet, och till två bloggare aktiva inom Folkpartiet – och sedan skrev alla om det.

Så uppstår och sprids rykten under 2000-talet. Och nu avkrävs Lars Leijonborg en ursäkt av Socialdemokraterna, ty tolkningen är den att Folkpartiet skapat ryktet som ett verktyg i valrörelsen. Sossarnas ”spin doctor” har tydligen bränt allt krut…

Det är först nu det börjar bli intressant. Danielsson låter sig hellre omtalas i snaskig otrohetsaffär än att redogöra för sina förehavanden i samband med Tsunamin. Det är helt obegripligt. Vad döljer döljer han för en mystisk hemlighet? Vad gjorde han egentligen denna ödesdigra annandag?

Enligt medeltida tradition utspelade sig staffansritten på annadag jul. Den helige Stefanos (Staffan) hyllades genom att byns ogifta män red ikapp i ottan, vattnade hästarna från en nordrinnande källa, och red på tom mage hem och hoppades bli bjudna på julmat och supar. Stefanos var den förste kristna martyren, han anklagades av judarna för hädelse och stenades ihjäl. I konsten avbildas han som en diakon med stenar i handen. Stefanus var bl a hästarnas och stenhuggarnas beskyddare, tillika en av frimurarnas viktigaste skyddshelgon…

Låt er ej förledas… Det finns förmodligen tusen anledningar till varför Danielsson inte skötte sitt jobb på annandagen, och tills han berättar sanningen kommer folk fortsätta att fantisera och sprida rykten. Lars Danielsson kommer att gå till historien med samma mytologiska laddning som Estonias bogvisir.

Idag den 19:e maj tar Lars Danielsson på obestämd tid ledigt från sin tjänst som statssekreterare.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag