Cancerogena och kolesterolhöjande transfetter i kex för barn


Härdat fett, eller transfetter som de också kallas, ingår som beståndsdel i barnkex, och en mängd andra livsmedel, framförallt kakor o dyl. Ämnet är billigt att framställa, har lång hållbarhet och ger en rad industriella fördelar. Vad många inte vet är att fettet ökar halten av dåligt kolesterol, och bidrar till inflammationstillstånd i kroppen, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Transfetternas struktur gör att de kan nästla sig in i blodkärlens innerväggar och påverkar cellernas yttermembran. Till råga på allt visar ett antal undersökningar att transfetterna även ökar risken för cancer. Ämnet har varit förbjudet i Danmark sedan 2004, i Sverige behöver tillverkarna inte ens redovisa transfetterna i innehållsdeklarationen.

Vi som ger våra barn små söta kexbitar (föreställande allsköns sagofigurer) blir inte direkt upprymda av att läsa detta. Dessutom är det svårt att undvika fetterna, eftersom innehållsförteckningen inte alltid ger oss några ledtrådar. Av en slump hittade min fru några dyra ekologiska kakor, som tydligt deklarerade avsaknaden av transfetter, och hör och häpna, de var fantastiskt goda! Jag har aldrig varit särskilt förtjust i småkakor och kex, nu börjar jag inse varför.

Tillverkarna försöker hela tiden hitta genvägar, de ersätter goda dyra ingredienser med billigt skräp, allt för att pressa priserna, öka hållbarheten och förenkla tillverkningen. Vi hör alarmerande rapporter om grönsaker och frukt som inte ens duger till att göra juice utav, skinka och korv som är späckade med vatten för att öka vikten och tillika priset. När vi läser innehållsdeklarationerna kryllar det av ämnen och tillsatser som kräver en kemi- eller biologiexamen för att tolkas.

Vad äter vi egentligen? Uppiffad grismat? Kemiska preparat? Vi som inte tror på ett liv efter detta bör vara särskilt uppmärksamma, vår kropp ska följa oss livet ut; allt som passerar svalget kommer att påverka vårt välbefinnade på kort eller lång sikt. Dessvärre är vi ofta ganska stressade när vi handlar mat, det är inte alltid vi hinner fördjupa oss i de produkter som landar i kundvagnen. Att utöva konsumentmakt inom livsmedelssegmentet är tidsödande och tråkigt, men kanske ett nödvändigt ont, eftersom våra folkvalda uppenbarligen är upptagna med andra viktigare frågor.

Andra bloggar om: samhälle, livsmedel, transfetter, cancer

Intressant


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag