Bygga upp på nytt


När jag tittade på den förväntade dussinthrillern Olympus has fallen blev jag en smula överraskad, dels var det en hyffsad actionrulle, dels fanns det en intressant slutkläm. I slutet av filmen när terroristerna besegrats, och halva vita huset ligger i ruiner, håller presidenten ett tal. Och han säger (ungefär) att USA ska byggas upp igen från grunden, till den stora nationen det en gång var, och att landet ska vara ett gott exempel för andra länder.

Vid sidan av terrorist- och undergångsromantiken anar jag en bitter ton av självkritik. Många amerikaner är nog ordentligt trötta på att deras land agerar världspolis och blandar sig i andra länders affärer. NSA-skandalen är toppen på isberget, avslöjandet hade ju inte skett när filmen spelades in, men många visste att dylikt pågick.

Det är förmodligen svårt för Hollywood att veta vilken fot de ska stå på. Många i filmbranschen är progressiva demokrater, men de ser ingen förändring med president Obama. USAs imperieambitioner fortsätter även med den snälle svarta killen vis makten. I början kunde man förklara det hela med att det är svårt att vända skutan, att Obama har världens svåraste jobb, att det kommer att ta tid etc etc.

Nu när Obama är inne i sin andra ämbetsperiod börjar man få slut på bortförklaringar. Det börjar bli pinsamt för de progressiva demokraterna. Kommer vi att uppleva en våg av självkritik i världens vackraste, rikaste och stoltaste land?

 

 


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.