Början på slutet för covidhysterin


Början på slutet för covidhysterin 1Nu svänger det snabbt i medierna gällande covid-rapporteringen. Det som var sanning igår är inte nödvändigtvis det idag. Ett exempel, i en intervju med den israeliska virusexperten Cyrille Cohen får vi veta att många av våra onda aningar visade sig vara sanna. Nedan följer några citat från intervjun samt kommentarer. Fritt översatt, och det är jag som fetmarkerat texten.

Om ditt mål med hälsopasset är att skapa en säker miljö för dem som är vaccinerade tror jag inte längre att det är fallet, för tyvärr kan människor som är vaccinerade – även med fyra doser – bli smittade.

”vaccinerna förhindrar överföring” – ”det är inte längre sant” – och det är inte lika viktigt som att ”vaccinet förhindrar allvarliga fall”.

Många av oss insåg tidigt att vaccinen inte skyddade mot smitta, att de blott mildrade sjukdomen, förmodligen mest i svåra fall för vissa riskgrupper. Varför skulle då alla vaccinera sig? Det handlade ju om ansvaret för den egna kroppen och integriteten, och inte för att skydda samhället i stort? Och tanken om hälsopass blir ännu mer absurd.

Jag tror att den som vill vaccinera sig har gjort det, den som har beslutat att inte vaccinera sig kommer inte att vaccinera sig i dag.

Här handlar det också om att ge efter för den fria viljan och det sunda förnuftet. För många grupper, särskilt yngre och vältränade individer så är vaccinet i sig en större risk än själva sjukdomen, då räknat på att risken är låg i bägge fallen.

Vi tror att vi genom ofrivillig och naturlig exponering, tillsammans med vaccinationer och så vidare, kommer att nå en mer endemisk fas – där viruset kommer att orsaka färre problem än vad det har gjort under de senaste två åren och bli mer likt influensan; det hoppas vi.

Ja, covid-19 kommer förmodligen att bli som en normal influensa, vissa menar att så alltid varit fallet, och att sjukdomen överdrivits. Många av de äldre som dött hade förmodligen gjort det ändå under en närstående tid. Frågan är om de dog av eller med Covid? Problemen som orsakades handlade förmodligen till stor del om att dödligheten inte spreds ut över året, utan kom plötsligt inom en kortare tidsram, vilket överraskade vården i flera länder. Notera att även vanliga influensor kan vara dödliga för äldre och svaga grupper.

Dessa vacciner har räddat otaliga liv, men å andra sidan, efter att vi fått vaccinet och var mycket nöjda med resultaten, blev vi i viss mån besvikna över att de inte är så bra som vi hade hoppats när det gäller att förhindra smitta.

Ett litet medgivande om att vaccinen inte var så bra som vi hoppats på. Jag misstänker att vi kommer att få höra mer om biverkningar när vi lämnat covidhysterin bakom oss.

Det var en kristid och vi var tvungna att agera, men det betyder inte att allt vi gjorde var rätt.

Också ett erkännande och möjligen en förberedelse på den bittra eftersmaken, som en direkt effekt av covidpolitiken: ensamhet, psykiska sjukdomar, alkoholism, fetma, ekonomiska problem, grova politiska övertramp osv osv. Frågan är om medborgarna i vissa utsatta länder någonsin kommer att förlåta sina politiker?


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.