Bor du i ett gammalt imperium?


Bor du i ett gammalt imperium? 1

Vilka länder har varit imperier eller stormakter under historiens gång? Och då menar jag inte del av en stormakt, utan det styrande landet. Ibland är skiljelinjen hårfin, som exempelvis Nederländerna som koloniserade stora delar av Sydostasien, eller Ungern som under medeltiden regerade över större delen av Central/Östeuropa.

Jag har valt det säkra för det osäkra och färgat de självklara länderna mörkröda: Romarriket, Ottomanska imperiet, Brittiska imperiet, Ryssland samt Spanien, som under en tid kontrollerade större delen av Amerika.

Efter lite funderingar lade jag till Portugal som imperium, då de hade ett stort kolonialvälde inklusive Brasilien. Nederländerna och Belgien var också kolonialmakter, men eftersom moderländerna och kolonierna var mindre och kortvarigare så räknar jag dem inte som imperier. Och Polsk-litauiska samväldet var visserligen enormt på sin tid, men jag räknar det som en stormakt och inte imperium, eftersom det var glest befolkat och saknade kolonier. Bulgarien hade också två stormaktsperioder under tidig Medeltid. Serbien hade förvisso också en stormaktstid, men landarealen var förhållandevis liten, och väldet varade blott några få år, därför markeras de som gröna.

Lite kuriosa; Cypern har ingått i de flesta imperierna under historiens gång, det Assyriska, Egyptiska, Persiska därefter Alexanderväldet, Ptolemiska, Romerska, Bysantinska, Arabiska, Frankiska, Venetianska, Ottomanska och slutligen det Brittiska samväldet. Inget av imperierna har emellertid utgått eller styrts från Cypern.

 

Artikeln skrevs ursprungligen 8 april 2014, och uppdateras ibland.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.