Barberaren och modernismen


Barberaren och modernismen 1För inte så länge sedan kunde till och med allmogen och framförallt medelklassens män gå och raka sig på barberarsalong med jämna mellanrum. Dessa små butiker finns fortfarande kvar längs Medelhavet och några av länderna däromkring. Små krypin med några få stolar där en barberare huserar med sina enkla arkaiska instrument. Det handlar om att klippa hår, raka, trimma skägg och mustasch. Vardagliga tjänster, som i och för sig kräver stor yrkesskicklighet, men som numera kostar en diger slant och utförs alltmer sällan.

Allt oftare ser vi dessa små salonger stänga igen, och blott de karaktäristiska snurrande tuberna i skyltfönstret finns kvar. Hur kommer då detta sig? Folks fåfänga och behov av klippning har måhända minskat? Har folk inte längre skägg och mustasch som behöver trimmas, eller behov av en ordentlig rakning? Elektriska rakapparater och fyrbladiga hyvlar ersätter dock inte en skicklig yrkesman.

Sanningen är väl den att en klippning eller trimning kostar en del. Inget man har råd med på daglig basis. Den lilla innerstadssalongen är dyr att hyra. Och barberaren måste addera för moms, sociala avgifter och andra skatter. Dessutom finns det tillståndskrav, regleringar, certifieringar och plomberade kassamaskiner. Man kan inte bara ställa sig på gatan och börja klippa. Nej, samhället är genomreglerat och överbeskattat. Man måste följa reglementet. Och betalar du inte skatterna så får du böter, och hamnar slutligen i fängelse tillsammans med alla andra fuskare.

Men det är inte bara barberarna som försvunnit, utan mängder med små företag. Lokala bagare, slaktare, grönsaks- och fiskmånglare. Skräddare, skomakare, lappare och lagare. Diversearbetare, hamnschåare, budbärare, korvgubbar, giffelhandlare, pannkaksstekare, skurkärringar, soppkokare, smörgåsbodar, pilsnerhak osv osv.

Ska man starta företag idag så måste man vara entreprenör, skolad och utbildad, ha en stark drivkraft, vara av det rätta virket, samt skaffa finansiärer och en ordentlig marknads- och affärsplan.

Samtidigt så skriker många efter enkla jobb, och menar att alla inte kan jobba med it och telecom. Vi borde verka mer lokalt, samt handla regionalt och hållbart. Satsa på ett simplare liv, utanför ekorrhjulet, närmare de nära och de kära. Frågan är vad som hindrar oss? Den stora staten och det globala kapitalet dödar all litet, smått och onödigt. Ställ dig i fabriksledet, stämpla kortet, jobba ditt skift.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.