Jämnt i historiskt smutsig valkampanj


Jämnt i historiskt smutsig valkampanj 1På valnatten dominerade Trump genom att ta ledningen i Florida, och han ledde i många andra viktiga avgörande stater. Dagen efter började Biden ta ledningen i Michigan och vågskålen tippade över till hans favör. Nu saknar utmanaren blott en extra delstat för att uppnå de 270 elektorsröster som krävs för att bli president i USA.

Av delstaterna som återstår så leder Trump i Georgia, North Carolina, Pennsylvania och Alaska. Biden har en svag ledning i Nevada, där det inte skiljer mer än 7500 röster. Utan Nevada kan varken Biden eller Trump vinna.

Redan tidigare har det pratats om att räkningen kan dra ut på tiden pga omfattande poströstning. Kanske tar det veckor innan de återstående delstaterna kan leverera det slutgiltiga resultatet. Omfattande valfusk har också rapporterats, och Trump har redan begärt omräkning i vissa delstater, vilket kan förlänga proceduren ytterligare.

Valet är en stor prestigeförlust för etablissemanget och de traditionella medierna som alla förutspådde en stor vinst för Biden. Nu ser det snarare ut som att det blir en jämn kamp, om vi för tillfället ignorerar fuskanklagelserna och tittar på de siffror som finns tillgängliga.

Denna historiskt smutsiga valrörelse har präglats av stark fiendskap mellan parterna mot en fond av vänsterkravaller, våldsamheter, coronarestriktioner och ekonomisk osäkerhet. Vi har också Trumps burdusa personlighet och stundtals plumpa uttalanden jämfört med Biden, som av många anses vara en korrupt karriärpolitiker tillika åldersdement och direkt olämplig för presidentposten. Två till synes udda figurer.

Med Biden vid makten får vi räkna med skattehöjningar, slut på avregleringarna, kanske även slut på oljeproduktionen i USA, s.k fracking. Hemtagandet av amerikanska trupper avslutas förmodligen, och USA börjar återigen lägga sig i konflikterna i Mellanöstern, vilket kan leda till ökande flyktingströmmar till Europa. USA blir mer vänsterorienterat och några viktiga poster kommer förmodligen att tilldelas demokraternas socialistiska falang. Vi kommer att se mer av radikal identitetspolitik och aktivism även inom den etablerade politikerkåren. Polariseringen mellan medborgarna kommer att öka. Joe Biden kan dessutom bli en väldigt svag president, med tanke på hans ålder och hälsa, där rådgivare och pretendenter får ökade möjligheter att verka bakom ryggen på honom.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.