Auktoritära toner i Ungern


Det Ungerska partiet Fidesz med Viktor Orban i spetsen, mest kända för avsocialiseringen av Ungern under 90-talet, har uppenbarligen kastat bort de fordom liberala värdena i förmån för mer konservativa och auktoritära tongångar.

Partiet tar kontroll över den statliga televisionen och upprättar ett medieråd med befogenhet att bötfälla tidningar, tv- och radiostationer, internetsajter vars rapportering är obalanserad eller strider mot mänsklig värdighet. Själva rådet består av representanter från partiet. Putin kunde inte ha gjort det bättre själv.

Som ungersk-svensk känns det hela högst osmakligt. Överhuvudtaget blir man förvånad över den auktoritära och konservativa våg som sveper in från både väster och öster. Att Ryssland och Kina ägnar sig åt dylikt förvånar inte så många, men när USA och allt fler europeiska länder drar åt tumskruvarna blir man uppriktigt sagt ledsen och uppgiven.

Kanske är 00- & 10-talets konservativa våg ett svar på 80- & 90-talets liberaliseringar. Det var ju då östblocket föll och internet föddes; världen förändrades sakta inför våra ögon. Och nu är vi sakta på väg tillbaka, med en svullen statsmakt, kontroll, avlyssning och övervakning bygger vi nya järnridåer. Jag hoppas att vi är tillräckligt många som protesterar mot denna utveckling.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, ungern, media, censur


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.