Arv eller miljö – det onda vadet


Arv eller miljö - det onda vadet 1Vi minns filmen Ombytta roller från 1983. Den handlade om ett vad, om huruvida arv eller miljö var över- eller underordnat. Kunde en svart kille från slummen, om han fick de rätta förutsättningarna, leda en anrik mäklarfirma till framgångar? Och skulle en framgångsrik börsmäklare bli en skurk och uteliggare om hans förutsättningar också ändrades?

Som ett experiment slår de två rika och respekterade bröderna Mortimer (Don Ameche) och Randolph (Ralph Bellamy) Duke vad om huruvida miljön eller arvet är det viktigaste för hur en människa utvecklas. De ordnar så att två andra män får byta plats; den ena är tiggaren Billy Ray Valentine (Eddie Murphy) som får en fin bostad, och blir en högt ansedd anställd hos Mortimer och Randolph, Louis Winthorpe III (Dan Aykroyd), som blir av med sitt arbete, bostad och falskeligen anklagad för diverse olagligheter. Mitt i all sin otur träffar han dock den godhjärtade prostituerade Ophelia (Jamie Lee Curtis) som hjälper honom.

Då Billy Ray, genom att tjuvlyssna på ett samtal mellan Mortimer och Randolph, finner att hans lycka bara är temporär, och Louis finner att hans olycka orsakats med flit av bröderna, kokar de tillsammans ihop en plan för att hämnas. De inser också att vadet blott handlade om en dollar, en symbolisk summa för de bägge bröderna, som är omåttligt rika och inte bryr sig om de fördärvar folks liv.

Vad är egentligen viktigast, de djupa inneboende egenskaperna eller den yttre fernissan som kan läras och förändras?

I dag har vi ett nytt experiment. Ta världens rikaste och mest välordnade land; vad skulle hända om förutsättningarna ändrades? Om vi importerade några miljoner människor från en annan kultur, skulle det framgångsrika landet fortfarande existera, eller skulle det sjunka ner och bli en total bananrepublik? Vi väntar med spänning på utfallet.

Vad är viktigast, arv eller miljö?


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag