Arbetslösheten i EU


arbetsloshet-2013

Här kommer färsk statistik från Eurostat i kartform. Arbetslösheten tycker jag är en bra temperaturmätare på ekonomin, såvida man inte fifflar för mycket med siffrorna. Nu följer hela EU i stort sett samma statistiska regler, så jag antar att siffrorna är jämförbara.

Spanien och Grekland ligger i botten på över 25% arbetslöshet i slutet av 2013.

Länderna med minst arbetslöshet är som vanligt Österrike 4,8% och Norge 3,3%. Holland brukade också ha så här låga siffror, men har numera 6,9%. Även Cypern hade mkt låg arbetslöshet för bara några år sedan, men ligger numera på ca 17%.

Tyskland, Tjeckien, Danmark och Island ligger också bra till på ca 5-6%.

Sverige sällar sig till mittengruppen med sina 8%, tillsammans med Frankrike, Italien, Turkiet, Rumänien, Ungern etc.

Någonstans tror jag att svenskarna förväntar sig att befinna sig i samma liga som Tyskland, Österrike etc. Men så är det alltså inte.

Därtill är företagsklimatet för dåligt i Sverige, med höga skatter och avgifter, lägg därtill kyligt klimat och långa geografiska avstånd.

I framtiden tror jag att svenska politiker kommer att behöva ta mycket mer hänsyn till hur attraktivt Sverige är som land betraktat. Varför skulle internationella företag investera i Sverige, bygga fabriker och infrastruktur? När tjecker och ungrare gör lika bra jobb till bättre pris, samt har närmare till Europas centrum?

Därmed inte sagt att det är omöjligt att skapa fler jobb i Sverige. Landet borde vara i samma liga Tyskland, Österrike etc.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.