Är kärlekssagan mellan Putin och Trump slut – eller var det bara fake news?


Är kärlekssagan mellan Putin och Trump slut - eller var det bara fake news? 1Under valrörelsen lovade Trump att försöka  normalisera relationerna mellan öst och väst. Ryssland befinner sig som bekant i handelsblockad med anledning av kriget i östra Ukraina och annekteringen av Krimhalvön.

Trump har få affärsintressen i Ryssland, och uppges aldrig ha träffat Putin, eller ens talat med honom i telefon, förutom det samtal de hade häromveckan.

Nu pratas det om att relationerna mellan de bägge ledarna redan har blivit frostigare.

Man kan fråga sig vilken relation som avses? Om Trump sträcker ut en hand till ryssarna, så kommer den handen fortfarande att kräva någon slags lösning av problematiken med Krimhalvön. Och om ryssarna inte vill spela med, ja, då kommer handen sakta att dras tillbaka. Oavsett om det är Trumps hand eller någon annans.

Att kravlöst dansa med Putin är nog inte rekommendabelt, däremot kanske man kan förhandla fram en lösning på sikt. Att Ryssland skulle dra sig tillbaka från Krim utan motkrav är svårt att föreställa sig. Ryssarna kommer förmodligen att kräva att regionen får någon slags autonom status. Om västländerna och Ryssland tillsammans kan komma överens återstår att se.

Det är inte säkert att det finns en kärlekssaga mellan Trump och Putin bara för att Hillary Clinton och CNN påstår det. Eller för att det snurrar runt en massa photoshoppade bilder på Facebook. Det är ungefär lika troligt som att Pewdiepie är nazist, eller att glaciärerna på Himalaya kommer att smälta inom överskådlig framtid.

Apropå fake news. Och vilka som sprider dessa.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag