20% av Pakistan under vatten


Medan vi debatterar om skatten ska sänkas med några promille så kämpar Pakistans folk för livet mot vattenmassor och översvämningar. Ca 20% av landet är nu under vatten och 1600 människor har dött medan ca 20 miljoner är på flykt utan tak över huvudet. Orsaken är oväntat kraftiga monsunregn som fått Indusfloden att svämma över.

Läget är katastrofalt, men ingen katastrof är så hemsk att den inte kan utnyttjas för grumliga syften.

Brendan O´Neill skriver på Spiked om hur antiterror-industrin använder Pakistan som en språngbräda för att höja sig själva. Pakistan är världens farligaste land, menar de. Islamister och andra radikala grupper kan ta över det krisdrabbade landet. När terroristhotet blir alltmer urvattnat gäller det att lyfta frågan till vilket pris som helst, för att de statliga anslagen inte ska strypas.

Även de koldioxidreligiösa är ute på propagandamarsch. De pekar med hela handen på översvämningarna och varnar för att liknande saker även kan hända i väst om vi inte minskar koldioxidutsläppen radikalt. De famlar blint efter nya skräckscenarion, efter IPPC:s misslyckande och Climategate, så att allmänheten inte helt ska tappa intresset för växthusgudarna.

Att vinna eller utöva makt genom att måla upp en hotbild är ett klassiskt politiskt grepp. Det var så både Hitler och Lenin kom till makten, revanschism, antisemitism, och antikapitalism användes för att piska upp stämningarna. Och förmodligen var det inte en slump att Bush lyckades baxa igenom det impopulära undantagslagarna (USA Patriot Act) efter 11-semptember händelserna. Panik och rädsla brukar ofta jaga iväg ofta sunt förnuft.

Det kan likväl vara så att terrorister alltid har funnits och alltid kommer att finnas, och att hela Europa kan översvämmas utan att det är koldioxidens fel.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, Pakistan, terrorism, klimatet


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.