White trash och dåligt väder


Svensken lever från lön till lön visar en undersökning som SvD tagit del av. Inga pengar sparas, det finns ingen buffert, om lönen uteblir en månad blir det katastrof.

Ca 43% av befolkningen lever under dylika förhållanden. Är det för att svenskarna är särdeles oekonomiska och slarviga? Nej, det tror jag inte, men tyvärr är det så att när skatten är dragen och alla räkningar och utgifter är betalda så blir det inte mycket kvar.

För att skaffa sig ett hyffsat boende belånar vi oss upp över öronen, och givetvis ska räntan och amorteringarna betalas varje månad. En fin bil kostar också skjortan, även här belånar vi oss, och betalar av varje månad. Många lånar även till platt-TV:n, vitvarorna och möblerna.

De fasta återkommande avbetalningarna ackumuleras. Vi skaffar oss en standard som vi egentligen inte har råd med. Men eftersom alla andra har DET så vill även vi. Vi vill ju inte se fattiga ut.

Den stora breda medelklassen kanske bara är en myt? Sämre betyg än såhär kunde väl framgångslandet Sverige inte få? Ett land fullt med white trash och dessutom dåligt väder. Vi vänder och åker någon annanstans…


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.