Wallström i blåsväder


Det finns de som tycker att Wallström är inkompetent, och att hon alltid varit det, och att hennes karriär egentligen består av en lång rad reträttvägar.

Hon gjorde bort sig för några veckor sedan genom att påstå att saudiska muslimska sharialagar inte har med islam att göra. Vi i väst vet vad hon menar, hon vädjar till moderata muslimer, och utgår ifrån att det finns någon slags medelväg.

Resonemanget gick emellertid inte hem i Saudiarabien, som utövar en av de mest stränga tolkningarna av religionen i fråga. Och att en blond kvinna från norr ska avgöra vad som är islam, det utlöste nog en och annan ond blick.

Inte heller var Wallströms uttalande särskilt begåvat vad gäller vettig kritik mot regimen i Saudiarabien. Hon skulle kunna ha formulerat sig annorlunda, men ändå varit vass och välriktad, istället för snömoset hon levererade.

Nu passar Saudiarabiens ledarskap på att statuera exempel, den nya kungen vill inte visa att han är en vekling. Svenska affärsvisum drogs in härom dagen. Och det finns de som tror att affären kommer att eskalera ytterligare.

Wallström har på några månader gjort sig ovän med Israel, den enda demokratin i regionen, samt stora delar av arabvärlden. Vilka länder står på tur? Kommer hon att palla trycket, eller kommer hon att avgå?


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag